Соціологія, війна, громадянське суспільство: презентація книги, присвяченої пам’яті Ірини Бекешкіної

Соціологія, війна, громадянське суспільство: презентація книги, присвяченої пам’яті Ірини Бекешкіної

Укрінформ
29 червня, 11:00 - публічна дискусія та презентація книжки «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...», присвячена пам’яті відомої соціологині та громадської діячки Ірини Бекешкіної.

Організатори: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Міжнародним Фондом «Відродження» та Українським національним інформаційним агентством «Укрінформ».

Учасники: Євген Бистрицький – громадський діяч; Олексій Гарань – науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА; Євген Головаха – директор Інституту соціології НАН України; Олег Козловський – Інститут соціології НАН України; Андрій Куликов – співзасновник Громадського радіо; Наталія Лигачова – засновниця та голова ГО «Детектор медіа»; Михайло Міщенко – заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова; Володимир Паніотто – генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, професор соціології НаУКМА; Олександр Резнік – завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України, керівник Центру політичної соціології, д.соц.н.; Віктор Рибаченко – віцепрезидент Асоціації політичних психологів; Олександр Сушко – виконавчий директор МФ «Відродження»; Олександр Харченко – генеральний директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ»; Юрій Горбань – комунікативний менеджер Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Питання до обговорення:

    Презентація книжки та ініціатив щодо увічнення пам’яті Ірини Бекешкіної.

    Соціологія в умовах війни

    Завдання громадського сектору та журналістів на поточний момент

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewrUUAHNUreMHse3l98jI3H5xlH64Be5cAqOPj6T65g4kczw/viewform

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Відбулася презентація книги «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...»

У Києві відбулася презентація книги «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...», присвячена пам’яті відомої соціологині та громадської діячки.

Захід, організований Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Міжнародним фондом «Відродження», відбувся в Укрінформі.

Участь у ньому взяли колеги Ірини Бекешкіної, соціологи, громадські діячі, журналісти.

«Ми презентуємо книжку, яка пройшла складний шлях, і війна сплутала всі наші плани. Але ми дуже раді, що вона таки з’явилася. Зроблена величезна робота. Дякуємо тим, хто долучився до її створення, а особливо Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, колегам-соціологам з Інституту соціології Національної академії наук України, Центру Разумкова, Київського міжнародного інституту соціології та інших соціологічних установ», - сказав комунікативний менеджер Фонду «Демократичні ініціативи» Юрій Горбань.

Як зазначалося, Бекешкіна поєднувала в собі талант науковця, громадського діяча, публіциста і хорошого спікера для журналістів, говорила коротко, влучно, доступно, образно і метафорично.

Редактор видання, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань зауважив, що життя Ірини Бекешкіної було пов’язане з Інститутом соціології НАНУ і Фондом "Демініціативи", однією з засновниць якого вона була.

«Ірини немає з нами вже більш як два роки, але ми хотіли показати, що її праці актуальні досі. Те, що вона говорила, справді суголосне з тими подіями, які відбулися в нашому суспільстві», - сказа Гарань.

Він зазначив, що у книзі «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...» кілька частин: наукові праці і аналітика, публіцистика і спогади. Останній розділ найкоротший, але важливий — це її афоризми і цитати.

«Коли ми почали набирати наукові праці й аналітику, стало очевидно, що написано дуже багато, а ми хотіли показати різнобічність Ірини Бекешкіної. Довелося робити скорочення, щоб подати різні аспекти, щоб мати уявлення про все, що писалося. Починаючи з першого дослідження в 1993-му за книгою можна відслідкувати, як змінювалося суспільство в оцінках соціологів. Тому видання буде цікавим і для істориків», - переконаний Гарань.

Книга видана тиражем 500 примірників, вона не продається. Аби отримати її, слід звернутися до офісу Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Соціологи пропонують назвати іменем Ірини Бекешкіної вулицю в Києві на Троєщині

Соціологи запропонували назвати столичну вулицю на Троєщині іменем відомої соціологині та громадської діячки Ірини Бекешкіної.

Таку ідею запропонували українські соціологи під час публічної дискусії з нагоди презентації книжки «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я пропоную при перейменуванні вулиці Карбишева у Києві назвати її іменем Ірини Бекешкіної. Саме на цій вулиці жила відома соціологиня та громадська діячка», - сказав директор Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

Його підтримали інші колеги, які брали участь у дискусії.

«Щодо перейменування цієї вулиці на Троєщині ми раніше проводили опитування. Щоправда, люди старшого покоління переважно не погоджувалися з цим, бо говорили, що звикли до старої назви. Молодь же підтримувала можливе перейменування. Зараз є реальна можливість перейменування, бо вулиця Карбишева потрапила під «дерусифікацію», - сказав комунікативний менеджер Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Юрій Горбань.

Утім, він пояснив, що експертна комісія, яка складалась з істориків та мовників, визначила кілька варіантів. Зокрема, повернути вулиці історичну назву – Ольгопільська. Назвати іменем Бекешкіної також рекомендувала комісія. При голосуванні цей варіант набрав 6,6 тисячі голосів, а за Ольгопільську проголосувало більше 9 тисяч. Остаточне рішення буде за Київрадою.

«Ми складемо звернення до Київради, яке підпишуть авторитетні соціологи, громадські діячі, журналісти. Сподіваємось, що ім’я Ірини Бекешкіної буде вшановано. Якщо не зараз, то можливо, при появі нових вулиць чи площ у новобудовах», - додав Горбань.

Під час публічної дискусії та презентації книги «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...» учасники згадали ряд афоризмів відомої соціологині, які увійшли до книги:

- Найстрашніше, коли влада тупа. Навіть корумпована влада не є таким злом.

- Опозиції потрібно спілкуватися з людьми, а не кричати дурним голосом у мегафон.

- Отруєною ковбасою двічі людину нагодувати не можна, а ось отруйною інформацією чомусь можна.

Як повідомлялося, в Укрінформі відбулася презентація книги «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...».

Бекешкіна мала талант науковця, громадського діяча, публіциста і хорошого спікера - експерти

Соціологиня та громадська діячка Ірина Бекешкіна поєднувала в собі талант науковця, громадського діяча, публіциста і хорошого спікера для журналістів.

Про це йшлося під час публічної дискусії з нагоди презентації в Укрінформі книги «Ірина Бекешкіна. Поки ми живі...».

«У кожній професії є ті, хто віддані своїй справі та задають тон у цій професії, є відверті заробітчани, яких менше, а є 3-я категорія – ті люди, які задають високу планку і стандарти, це лицарі професії. Саме з цієї когорти Ірина Бекешкіна. У неї була сила духу та здатність утримуватись від сумнівних компромісів і вимагати цього від інших. Саме завдяки таким людям ця професія була рушієм соціальних змін в Україні. І після війни такі люди, як пані Ірина, дуже будуть потрібні», - зауважив генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко.

Олег Козловський з Інституту соціології НАН України відзначив енергійність та багатогранність Бекешкіної, зауваживши, що це був «згусток енергії». «Багатогранність її безмежна. Вона ніколи не стояла на місці, весь час вчилася і вчилася у всіх. Її енергія та почуття справедливості завжди викликали велику повагу», - сказав він.

У журналістській спільноті відзначають, що соціологиня була гарною спікеркою і експерткою.

«Якщо у журналістів виникали якісь сумніви в цифрах і треба було якесь пояснення, то ми завжди звертались до Ірини, бо розуміли, що вона говоритиме відверто. Вона була завжди компетентна в будь-якій темі. Фаховість у поєднанні з її чесністю відігравали дуже важливу роль для соціології і журналістики», - наголосила голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-