Оперативна ситуація на Півдні

Оперативна ситуація на Півдні

Укрінформ
27 червня, 13:00 - брифінг на тему: «Оперативна ситуація на Півдні».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ. 

Спікер: Наталя Гуменюк - начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу. 

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ворог на півдні поволі відступає та готує запасні рубежі - Сили оборони півдня

На півдні російські окупаційні війська, відступаючи, облаштовують не тільки другий, третій рубежі, а й запасні.

Про це заявила під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, інформуючи про оперативну ситуацію.

“Ми продовжуємо ведення бойових дій, противник ущільнює свої рубежі відступу, вже облаштовує не тільки другий, третій, а ще й запасні рубежі, тому що ми його потроху відтісняємо. Однак, тим не менше періодично вони намагаються відновити положення і проводити такі невеличкі вилазки, атаки, щоб посунути нас з вивільнених територій”, - повідомила Гуменюк.

За словами речниці, також росіяни застосовують тактику авіаційних та ракетних ударів по глибокому тилу. Не маючи успіху в просуванні по суходолу, вони намагаються тиснути з неба, де ЗСУ більш вразливі.

Відповідаючи на запитання про ситуацію в Одеській та Миколаївській областях, Гуменюк зазначила, що території Миколаївщини зараз вільні від ворога, але також піддаються обстрілу. Це в основному артилерійські мінометні обстріли, але періодично також застосовуються і реактивні системи залпового вогню, зазначила речниця. Вона нагадала, що цієї ночі були обстріляні кілька громад у Баштанському районі, є пошкодження житлових будинків, інфраструктури. Потерпілих наразі немає.

Крім того, в Одеській області цієї ночі було завдано удару ракетою Х-22 досить застарілого зразка, але яка завдає суттєвих уражень. Ракета поцілила у двір житлових будинків, кілька будинків постраждало, спалахнула пожежа на площі понад 500 кв. метрів.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок ракетного удару, завданого агресором у ніч проти 27 червня по житловому кварталу одного з населених пунктів Одещини, постраждали вісім осіб, у тому числі малолітня дитина. Поліція відкрила кримінальне провадження.

ЗСУ завдали по Зміїному понад 10 влучних уражень - Сили оборони півдня

Українські військові цієї ночі завдали по острову Зміїному понад 10 влучних уражень.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

"Ми продовжуємо операцію на Зміїному, і цієї ночі було завдано понад 10 влучних уражень по острову. Ми дорозвідуємо результати, але вже зараз маємо перший звіт про те, що вкотре уражено ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцир С1", - сказала вона.

Гуменюк також зазначила, що на Чорному морі зберігаються складні погодні умови, тож ворог залишив на чергуванні два ракетні кораблі з 16 крилатими ракетами.

"На Чорному морі продовжується шторм, тобто сили природи на нашому боці, але ворог все одно залишив два ракетні кораблі на чергуванні, вони несуть на собі 16 крилатих ракет, споряджених і спрямованих на територію України”, - заявила начальник об'єднаного координаційного пресцентру.

Як повідомляв Укрінформ, 22 червня начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що військова операція ЗСУ на острові Зміїний триватиме до повного його визволення від загарбників.

Передчасні повідомлення про контрнаступ на Херсонщині шкодять військовій операції – Сили оборони

Завищені емоційні очікування щодо швидкого звільнення Херсонщини дуже шкодять військовій операції.

Про це заявила під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

“На жаль, деякі елементи очікування, такого дуже емоційного очікування, суттєво нашкодили тому, як відбувалось наше просування. Тому саме ці занадто радісні і передчасні повідомлення дуже недоречні в такий час, коли триває військова операція”, - наголосила Гуменюк.

Вона нагадала, що операція триває на відкритій степовій місцевості, яка дуже складна для ведення відкритих боїв. Крім того, українська сторона наразі не має відповідної потужної артилерії, яка була б такою далекобійною, як у ворога. Тому це також треба враховувати, зазначила Гуменюк.

“Для того, щоб нам прозвітувати про якісь суттєві досягнення, нам треба дуже далеко відігнати ворога, щоб він не накривав наші позиції. Тому ще раз звертаюсь до всіх можновладців, до всіх публічних особистостей: не поспішайте поперед військового командування, дайте військовим зробити свою роботу”, - закликала речниця.

Як повідомляв Укрінформ, на півдні ворог продовжує вести бойові дії, водночас місцеві партизани дедалі активніше протидіють колаборантам.

На кордоні з Придністров'ям ситуація стабільна, відкритої загрози немає - пресцентр сил оборони півдня України

На кордоні з Придністров'ям зберігається стабільна ситуація, яка контролюється силами оборони України.

Про це заявила під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

“На кордоні з Придністров'ям ситуація достатньо стабільна і контролюється повністю силами оборони, тому що кордони наші захищені надійно, ущільнені, і знаходження там мобільних сил оборони абсолютно доцільно. Тобто та сила, яка може протидіяти з того боку Придністров'я, вона абсолютно усвідомлює, що зустріне тут досить суттєвий опір. І немає зараз ніякої такої відкритої загрози або якогось нагнітання ситуації з того боку. Ми абсолютно контролюємо ситуацію в регіоні і можемо за неї поручитися”, - запевнила Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, президент Молдови Мая Санду прибула з робочим візитом до української столиці у понеділок, 27 червня.

Військові про пожежі на "вишках Бойка”: Сили оборони України не ведуть атак по цивільних об'єктах інфраструктури

Сили оборони України не ведуть атак по цивільних об'єктах інфраструктури. Тому якщо надзвичайні ситуації з пожежами відбуваються на Одеському газоконденсатному родовищі, то це пов'язано з незрозумілими діями загарбників.

Про це сказала на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, коментуючи ситуацію навколо Одеського газоконденсатного родовища.

“Сили оборони України не ведуть атак по цивільних об'єктах інфраструктури. Якщо там відбуваються якісь події, ми можемо зараз тільки спостерігати, оскільки північно-західна частина моря заблокована... Але є дані, що час від часу там виникають надзвичайні ситуації із пожежами і якимись незрозумілими технічними діями, після чого розпочинається пошуково-рятувальна операція, яку проводять сили загарбників. Але всіх деталей ми бачити і знати не можемо”, - сказала Гуменюк.

Як повідомлялося, у березні 2014 року підрозділи зс рф захопили українські бурові вежі «Петро Годованець» та «Україна» (відомі як «вишки Бойка»), які належали Чорноморнафтогазу. Вишки тоді перебували у територіальних водах України на Одеському газовому родовищі.

У грудні 2015 року бурові платформи були переміщені до Голіцинського родовища біля узбережжя Криму.

Операція на Зміїному триватиме до його повного визволення - Сили оборони півдня

Військова операція на острові Зміїний розрахована на повне його визволення від російських загарбників.

Про це заявила на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

“Військова операція розрахована на досить тривалий час і на абсолютне вивільнення острова від окупантів. Цієї ночі було завдано понад 10 уражень влучних, результативних, але повністю всі результати ми ще не можемо дорозвідати”, - заявила начальник об'єднаного координаційного пресцентру.

Вона нагадала, що за минулі дні цієї операції ЗСУ влучили в радіолокаційну станцію - “це для острова і очі, і вуха”. Крім того, була знищена жива сила противника та комплекси “Панцир С1”.

“Ми знищили 2 зенітні ракетно-гарматні комплекси “Панцир С1” і цієї ночі ще один пошкодили, тобто вже три такі. І є у нас результати того, що влучили в скупчення на той момент ще живої сили ворога і військової техніки”, - зазначила Гуменюк.

Вона запевнила, що всі деталі будуть згодом оприлюднені.

Раніше Гуменюк повідомила, що на Зміїному уражено ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцир С1".

Як повідомляв Укрінформ, 22 червня начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що військова операція ЗСУ на острові Зміїний триватиме до повного його визволення.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-