Блінкен закликав світ перейти до конкретних кроків, аби уникнути глобальної продовольчої кризи

Блінкен закликав світ перейти до конкретних кроків, аби уникнути глобальної продовольчої кризи

Укрінформ
Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав міжнародну спільноту перейти до конкретної реалізації дорожньої карти щодо уникнення глобальної продовольчої кризи, яка передбачає, зокрема, розблокування експорту українського зерна.

З такою заявою він виступив у п’ятницю на міжнародній конференції в Берліні, присвяченій глобальній продбезпеці, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Минулого місяця я скликав засідання Ради Безпеки ООН і міністерську зустріч, щоби спробувати активізувати подальші колективні дії. Однією з речей, які ми зробили, було створення глобальної дорожньої карти»,- сказав держсекретар США.

Він зазначив, що до цієї дорожньої карти приєдналися 94 країни. Тепер, за його словами, потрібно перетворити ці зобов’язання «у конкретні негайні дії».

Читайте також: Країни G7 не дозволять росії занурити світ у голод – Бербок

У цьому зв’язку він окреслив напрями, за якими потрібно посилити міжнародні зусилля. Йдеться, зокрема, про необхідність збільшення внесків на гуманітарні потреби, щоби забезпечити роботу Всесвітньої продовольчої програми, Продовольчої та сільськогосподарської організації. Крім того, необхідно підтримати зусилля ООН, щоби припинити блокування росією експорту українського продовольства через Чорне море; поповнити дефіцит добрив; істотно підвищити потенціал та стійкість сільського господарства у світі.

«російські військові спустошують українські ферми та зерносховища, розкрадають українське зерно та обладнання, необхідне для його збирання, блокують доступ до та з українських портів на морі», - наголосив держсекретар США.

Читайте також: Генсек ООН прогнозує глобальний голод у 2022-23 роках

Він підкреслив, що 25 мільйонів тонн українського зерна залишається в пастці, і воно почне псуватися, якщо його не експортувати. Крім того, ставиться під питання можливість збирання наступних врожаїв, оскільки немає де зберігати збіжжя.

«Лише одна країна блокує поставки продовольства і добрив з України, і це росія»,- заявив глава американської дипломатії.

Блінкен також закликав уряди «протистояти спокусі запровадження обмежень на продукти харчування та добрив», підтримати ініціативи міжнародних фінансових установ у цій сфері, посилити обмін інформацією та координацію зусиль.

Читайте також: Вивезення зерна з портів України: Чавушоглу розповів деталі плану створення коридорів

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в Берліні відбулася міжнародна конференція, присвячена спільному пошуку шляхів для зміцнення продовольчої безпеки. Її учасники розглядають, як подолати глобальні виклики у цій сфері, що виникли внаслідок кліматичних змін, пандемії та неспровокованої війни росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-