У Дуди заявили: Польща не підтримає жодної мирної угоди про здачу росії території України

У Дуди заявили: Польща не підтримає жодної мирної угоди про здачу росії території України

Укрінформ
Польща планує бути гарантом безпеки України на прохання Києва, поряд з іншими країнами. Водночас Варшава не підтримає жодної мирної угоди, яка означатиме втрату Україною своєї території.

Про це в інтерв’ю Gazeta.pl заявив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох, передає Укрінформ.

Як нагадав польський політик, Україна запропонувала Польщі приєднатися до групи країн, які будуть гарантами її безпеки. Відтак президент РП Анджей Дуда і польський уряд вирішили, що Варшава "не ухилятиметься від своєї відповідальності".

"Зараз ми обговорюємо проєкт угоди між Україною та державами-гарантами”, - констатував Кумох.

За його словами, якщо буде досягнуто мирної угоди, то Варшаву цікавить лише така, яка “гарантуватиме територіальну цілісність України та її незалежність і на неї погодяться українці”.

“Ми не ухилятимемося від відповідальності, і я можу запевнити: не підтримаємо жодної мирної угоди, яка передала б Україну росії. Не місце Чемберлену (прем’єр-міністр Великої Британії, які пішов на поступки гітлеру в 1938 році – ред.)”, - підкреслив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі.

Читайте також: Україна і Польща провели у Відні спільну акцію «Зупиніть росію зараз!»

Кумох зауважив, що росія хотіла би, щоб гарантії безпеки України були повторенням Будапештського меморандуму 1994 року, і Київ додатково визнав втрату Криму і Донбасу. Він назвав ці вимоги “смішними” і “нахабними”, враховуючи, що москва на початку агресії вимагала також демілітаризації України, армія якої зараз у боях розбила значну частину російських сил.

Міністр канцелярії президента РП підкреслив, що Польща, а також США та Велика Британія хочуть, щоб росія була витіснена з окупованої частини України. За його словами, ані Україна, ані Польща та низка інших країн не хочуть припинення вогню без відведення російських військ, оскільки це означатиме в перспективі чергову війну.

“Росіяни позначатимуть у себе на мапах: 2014 рік – Крим та частина Донецької та Луганської областей, 2022 рік – чергові здобутки. А путін залишить заповіт із фразою суворова: “мої потомки, прошу брати з мене приклад”. Відтак, так зване збирання руських земель триватиме”,- зауважив Кумох.

На його переконання, росію треба здолати, і вона повинна усвідомити, що політика мілітаризму та імперіалізму програла.

Читайте також: росія поширює фейки, що Україну начебто не хочуть бачити у Євросоюзі

“Як до Німеччини після Другої світової війни прийшло протверезіння і вона стала важливим елементом європейської політики, так і росія, внаслідок поразки в Україні, мусить відмовитися від перспективи завоювань. Їй потрібно очиститися, як Німеччині”,- констатував Кумох.

На думку польського політика, те, що путін зараз робить в Україні, неможливе без підтримки у російському суспільстві. Тому весь цивілізований світ вимагає від росіян “трохи більшого, ніж сидіти тихо”.

На запитання, чи путіна буде коли-небудь засуджено, Кумох пікреслив, що він свого часу не вірив, що буде змога засудити експрезидента Сербії Слободана Мілошевича, а це вдалося.

“путін як політик уже в чомусь приречений (на поразку – ред.), бо має репутацію злочинця. У політичному сенсі не має значення, сидітиме він чи ні. Я переконаний, що ця війна і ця поразка послаблять його владу, якщо не закінчать її”,- наголосив Кумох.

Польський міністр висловив упевненість, що Україна переможе у війні з росією, а Польща буде одним із найважливіших партнерів Києва, який після війни допомагатиме відбудувати Україну.

Якщо треба буде, то Захід повинен постачати Україні зброю упродовж років, вважає Кумох. А росія має усвідомити, що вона не витримає протистояння в економічному плані.

Як повідомлялося, з 24 лютого росія веде проти України широкомасштабну війну.

Фото: Slawomir Kaminski / Agencja Gazeta

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-