В Україні через пандемію 80 тисяч сімей опинилися у скруті – екперти

В Україні через пандемію 80 тисяч сімей опинилися у скруті – екперти

Укрінформ
У складних життєвих обставинах внаслідок пандемії COVID-19 опинилися 80 тисяч сімей, а через смертність опікунів зростає кількість дітей-сиріт.

Про це розповіли на пресконференції в Укрінформі представники Національної соціальної сервісної служби України та Благодійного фонду "СОС Дитячі Містечка".

Як повідомив заступник директора Департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби України Володимир Вовк, унаслідок пандемії 80 тисяч сімей опинились у складних життєвих обставинах і понад 5 тисяч дітей залишились без батьківського піклування.

“У зв’язку з COVID маємо 80 тисяч сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. І серед них службами у справах дітей виявлено 5005 дітей, які залишились без батьківського піклування. З них 1397, відповідно до особливого рівня небезпеки під час проведення оцінки, було відібрано у батьків. Інших дітей теж було поступово розміщено в безпечне середовище — в заклади охорони здоров’я, будинки дитини, заклади соціального захисту в системі Міносвіти, сім’ї патронатних вихователів чи родичів і 245 з них відправлено до спеціальних закладів через відсутність іншої інфраструктури на даній території”, - розповів Вовк.

Тим часом, МБО "БФ "СОС Дитячі Містечка" має п’ять соціальних центрів, які опікуються дітьми-сиротами, і його директор Сергій Лукашов підтвердив, що два роки пандемії суттєво поглибили кризу сімей, які й без того перебували в складних соціально-економічних умовах, а через смертність опікунів унаслідок COVID зростає кількість дітей-сиріт.

“На базі послуг наших п’яти соціальних центрів, які охоплюють 1,5 тисячі дітей щороку, ми бачимо зростання сирітства саме через смертність опікунів. 7 дітей з цих півтори тисячі осиротіли за останній рік через COVID. Здавалося б, це лише 0,6% від усіх наших підопічних, але якщо екстраполювати ці дані на всю Україну, це показує велику кількість сиріт, яким потрібне альтернативне сімейне влаштування. Адже світовий досвід показує, що інтернатне влаштування лише додає травму до травми”, - зазначив Лукашов.

На пресконференції, зокрема, обговорювалися можливості взаємодії держави та громадських організацій у подоланні проблем сімей, які опинились у складних життєвих обставинах унаслідок пандемії COVID-19.

З-поміж інструментів, які можуть використовувати громадські організації, Сергій Лукашов назвав "Прямий діалог" - Коли представники благодійної організації “йдуть у народ”, розповідаючи про її діяльність. Цього року вперше в Україні такий метод випробували у СОС "Дитячі містечка Україна".

“Після розмови фейсери пропонують підписатися на щомісячну допомогу. Це фіксовані суми — 280, 350 чи 450 грн. Представники розповідають, куди саме буде спрямована ваша допомога. Наприклад, 350 гривень — це вартість однієї консультації логопеда чи психолога”, - додав Лукашов.

"СОС Дитячі Містечка" - недержавна благодійна організація, яка 18 років в Україні допомагає дітям-сиротам та сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах. Протягом цього часу понад 85 000 дітей та дорослих в Київській та Луганській областях отримали підтримку.

Фонд є частиною міжнародною федерації СОС Кіндердорф, яка представлена у 137 країнах світу та має 71-річний досвід роботи з дітьми, позбавленими батьківського піклування, та родинами у кризі.

Пресконференція відбулась у рамках проєкту “Комунікаційна підтримка запуску інноваційної моделі залучення ресурсів", який впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-