Денісова проситиме перевести Саакашвілі у приватну клініку, якщо йому стане гірше

Денісова проситиме перевести Саакашвілі у приватну клініку, якщо йому стане гірше

Укрінформ
Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова звернеться до Спеціальної пенітенціарної служби Мін'юсту Грузії з проханням перевести експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі у приватний медичний центр “Вівамеді” в разі погіршення його стану через голодування.

Про це український омбудсмен сказала під час брифінгу після зустрічі з Саакашвілі, передає кореспондент Укрінформу.

“Враховуючи те, що є договір зі Спеціальною пенітенціарною службою Міністерства юстиції Грузії з таким медичним центром, як “Вівамеді”, я буду звертатися, щоб перевезли, коли така необхідність настане, Саакашвілі саме в цей центр. Це приватний центр для надання медичної допомоги. Ми знаємо, що близько 600 громадян, які були засуджені, отримали допомогу саме в цьому центрі”, - сказала Денісова.

Читайте також: Гордона не пустили у Грузію на зустріч із Саакашвілі

Вона планує зробити відповідне звернення у зв’язку з неможливістю перебування колишнього президента Грузії в тюремній лікарні №18. “Він вважає, що перебування там може становити загрозу його життю, оскільки ті засуджені, які відбувають покарання в цій лікарні, просто небезпечні для нього. Окрім цього, моя колега, омбудсмен Грузії, обстежила цю клініку і підтвердила, що там немає ніякої інфраструктури, необхідної для надання допомоги в такому кризовому стані. Він відмовився переїжджати, навіть якщо його туди силою будуть везти”, - аргументувала Денісова.

Так, розповідаючи про стан здоров’я Саакашвілі, український омбудсмен повідомила, що 27 жовтня в нього взяли аналізи, результати яких наразі невідомі, а потім відбулася зустріч ув'язненого з лікарем. “Приїхав також український лікар, я сподіваюся, що він сьогодні або завтра зустрінеться з Міхеїлом, і ми матимемо якісь результати після огляду”, - додала Денісова.

Вона також розповіла, що сам Саакашвілі вважає, що його життя під загрозою. “Він каже, цитую: “Моє життя під загрозою сьогодні”. Він вважає себе в’язнем Путіна і каже, що він більш за все не хоче зробити погано Україні та допустити кровопролиття в Грузії, тому робитимемо все можливе, щоб цього не сталося”, - сказала омбудсмен.

Читайте також: Український адвокат Саакашвілі заявив, що його не пустили до Грузії

Денісова також прокоментувала можливість застосування до ув’язненого примусового годування. За її словами, згідно з протоколом, який є в Мін’юсті Грузії, тюремний лікар, оцінивши стан громадянина, який голодує, як критичний, збирає групу лікарів і вони ухвалюють колективне рішення про примусове годування. Водночас вона наголосила, що це є порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також додала, що Саакашвілі категорично проти застосування такого методу і на цьому наполягатиме.

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відвідала колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі у грузинській в'язниці, де він перебуває.

Читайте також: Арахамія і Тимошенко записали звернення на підтримку Саакашвілі

Саакашвілі відмовляється від переведення до тюремної лікарні в Глдані, при цьому йому вже двічі знадобилася реанімація.

Саакашвілі очолював Грузію в 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року залишив країну. Проти політика порушили ряд кримінальних проваджень, за деякими з них його було заочно засуджено до ув'язнення. У 2015 році його позбавили грузинського громадянства, майже шість років він є громадянином України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-