Медичні матеріали ВООЗ для Афганістану «застрягли» у Дубаї

Медичні матеріали ВООЗ для Афганістану «застрягли» у Дубаї

Укрінформ
Всесвітня організація охорони здоров'я не має наміру залишати Афганістан на тлі захоплення влади «Талібаном», але просить міжнародну спільноту підтримати її.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Новини ООН.

Чисельність персоналу ВООЗ в Афганістані становить 700 осіб, які працюють у всіх 34 провінціях країни.

Наразі представники ВООЗ намагаються домогтися дозволу на доставку в Афганістан 500 тонн медичних матеріалів: вантаж заблоковано у Дубаї, оскільки кабульського аеропорт не приймає комерційні рейси, повідомив журналістам регіональний директор ВООЗ з надзвичайних ситуацій Річард Бреннан.

Він висловив сподівання щодо того, що найближчими днями ситуація зрушиться з мертвої точки. «Ми ведемо переговори з урядами трьох-чотирьох країн», - заявив представник ВООЗ, але відмовився уточнити, які саме.

За словами Бреннана, і після доставки допомоги до Кабула доведеться вирішувати безліч складних проблем, включно з сортуванням і розподілом матеріалів по країні.

Наразі чимало афганських медичних установ працюють, проте запасів необхідних матеріалів вже бракує.

Як повідомила Рана Хадже, очільниця відділу менеджменту в регіональному офісі ВООЗ, в Афганістані вже використані 70 відсотків матеріалів з «недоторканного запасу», який зазвичай створюють в будь-якій країні на випадок надзвичайних ситуацій. «Решти зі складу вистачить лише на тиждень, нам потрібно терміново поповнити запаси медичних матеріалів і обладнання», - попередила вона.

За даними ВООЗ, представники руху «Талібан», що займаються питаннями охорони здоров'я, не чинять тиск на медпрацівників і закликають їх повернутися на робочі місця. Однак багато жінок з медперсоналу не поспішають повертатися, а деякі через ситуацію, що виникла, вирішили взагалі звільнитися.

З ВООЗ також повідомляють про те, що в Афганістані зростає число інфікованих COVID-19. Експерти побоюються, що на тлі масових переселень вірус поширюватиметься з ще більшою швидкістю. При цьому масштаби тестування на COVID-19 порівняно з минулим тижнем скоротилися на 80 відсотків, тому справжній стан справ оцінити складно.

Вакцини отримали лише п'ять відсотків афганців - це близько двох мільйонів осіб. ВООЗ і її партнери в країні намагаються зміцнити заходи з виявлення інфікованих і вакцинації переселенців, вимушених покинути свої домівки.

Читайте також: В Афганістані залишається ще близько 1500 громадян США

Як повідомляв Укрінформ, 15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити в столицю Афганістану. Талібан заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу «Талібан» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

За даними ЗМІ, лідери радикального ісламістського руху «Талібан» планують сформувати раду з 12 осіб для керівництва Афганістаном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-