Прохолода для Меркель, подразники для Кремля та пристрасті за Афганістаном

Прохолода для Меркель, подразники для Кремля та пристрасті за Афганістаном

Три події світу
Укрінформ
Ангела Меркель «вистрілила» дипломатичним дуплетом, проте не вцілила жодного разу. 

Підготовка до саміту «Кримської платформи» та візит Вселенського патріарха Варфоломія до Києва стали суттєвими подразниками для Кремля. Ситуація в Афганістані продовжує привертати увагу світової спільноти.

Німецька бундесканцлерін завершує перебування на посаді, здійснюючи, серед іншого, прощальні візити. Очевидно, що найбільш вдалим був вояж за океан, де Ангела Меркель домовилася з Джозефом Байденом про долю NordStream2. А от у Москві та Києві прийом виявився доволі прохолодним, переконати Владіміра Путіна та Володимира Зеленського зробити кроки, які б могли позитивно вплинути на рейтинг ХДС/ХСС, Меркель не вдалося. Достатньо напружений характер переговорів у Москві та Києві свідчить, що своєму наступнику «Мутті» передає комплекс зовнішньополітичних проблем. Важливо, що в столиці України Ангела Меркель визнала, що на NordStream2 поширюються норми Третього енергопакету ЄС, схоже, це зізнання ще стане в нагоді Україні та іншим країнам-транзитерам.

Підготовка до саміту «Кримської платформи» триває, проте цю подію вже можна назвати непересічною. Можна дискутувати про рівень представництва, проте один політичний сигнал є очевидним: до Києва для підписання Кримської декларації приїдуть представники всіх країн-членів НАТО та ЄС. Подібна солідарність щонайменше є серйозним зовнішньополітичним авансом для українського керівництва, адже Володимир Зеленський в нещодавньому інтерв’ю назвав Україну «майже членом НАТО та Європейського Союзу».

Не менш вагомим у сучасному світі є і візит Вселенського патріарха Варфоломія та його служіння в Україні, які підкреслюють суб’єктність у православному світі Православної церкви України. Хоча в Україні церква відділена від держави, функціонування помісної церкви в умовах гібридної війни з Росією має вагоме значення для України.

Тим часом у Афганістані триває драматичний розвиток подій. Попри запевнення представників руху «Талібан» у готовності амністувати вчорашніх супротивників, кількість бажаючих залишити країну є достатньо високою. Україна зуміла стати однією з перших держав, яка здійснила евакуаційний рейс, причому на борту літака опинилися не лише громадяни нашої держави. Віце-президент Амрулла Салех спільно з Ахмадом Масудом оголосили про готовність боротися з талібами, до Панджшерської ущелини рухаються не лише підрозділи талібів, але і їх супротивники. Світові лідери відверто розчаровані розвалом афганської армії та стрімкою зміною влади в Афганістані та мають наміри під час віртуального саміту G-7 обрати спільну тональність, щонайменше – відмінну від підходів Росії та Китаю.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-