Китай і Росія спробують заповнити «політичний вакуум» в Афганістані - євродепутати

Китай і Росія спробують заповнити «політичний вакуум» в Афганістані - євродепутати

Заява
Укрінформ
Керівники кількох комітетів Європарламенту закликають ЄС розробити нову стратегію щодо Афганістану з огляду на зміну влади в цій країні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві голови комітету Європарламенту в закордонних справах Девіда Макаллістера, керівника комітету з розвитку Томаса Тобе й очільника делегації зі зв’язків з Афганістаном Пятраса Ауштрявічюса, опублікованій на сайті Європарламенту.

Євродепутати висловили глибоку стурбованість останніми подіями в Афганістані, де владу захопив радикальний ісламістський рух «Талібан».

«ЄС необхідно розробити нову стратегію щодо Афганістану та регіону з урахуванням нових обставин, з огляду на те, що Росія та Китай швидко спробують заповнити політичний вакуум. Зокрема, слід закликати Пакистан, Іран та Індію зіграти конструктивну роль в Афганістані», - вважають політики.

Читайте також: Джонсон планує скликати віртуальну зустріч G7 через Афганістан

Вони також закликають терміново сприяти безпечному виїзду з Афганістану іноземців та громадян, які бажають залишити країну.

«Виліт через аеропорт Кабула має бути гарантований усіма засобами. Ми несемо моральну відповідальність за тих, хто працював у структурах ЄС, партнерів НАТО та інших міжнародних установах і організаціях громадянського суспільства. Ми закликаємо тих, хто наділений владою в Афганістані, утримуватися від насильства і поважати основні права людини, міжнародне гуманітарне право, а також досягнення останніх 20 років у сферах прав жінок і дівчат, права на освіту, охорони здоров’я і соціально-економічного розвитку», - йдеться у заяві.

Читайте також: Меркель уперше прокоментувала ситуацію в Афганістані

Як повідомлялося, 15 серпня вранці таліби без бою ввійшли до Кабула. «Талібан» заявив, що контролює усю територію Афганістану. Президент Ашраф Гані був змушений залишити країну.

На цьому тлі представник політичного офісу «Талібану» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-