Німеччина евакуювала з Афганістану ще 125 людей

Німеччина евакуювала з Афганістану ще 125 людей

Укрінформ
Німецький Бундесвер 17 серпня евакуював з Афганістану ще 125 людей.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

За словами міністра закордонних справ ФРН Гайко Мааса, з Кабула транспортним літаком були вивезені громадяни Німеччини, Афганістану та інших країн.

Як зазначається, це другий за сьогодні евакуаційний рейс Бундесверу, вранці першим транспортним літаком з Афганістану вдалося вивезти лише сімох осіб. Крім того, було заплановано, що 17 серпня зі столиці Узбекистану Ташкента до Кабула вилетять ще два евакуаційні рейси Бундесверу.

"Ми наполегливо працюємо над тим, щоб упродовж цього дня ще більше людей з Кабула були доправлені в безпеку", - сказав Маас.

З Ташкента доправленням людей до Німеччини займатиметься авіакомпанія Lufthansa. Як повідомила компанія, перший літак очікується у Франкфурті ввечері 18 серпня. За погодженням з німецьким урядом Lufthansa також здійснюватиме евакуаційні рейси з Дохи в Катарі. Поки що невідомо, скільки таких рейсів заплановано найближчими днями.

Зараз у захищеній військовій частині аеропорту Кабула перебуває ще 100 німецьких громадян. Маас зазначив, що ситуація в аеропорту стабілізувалася, проте солдати та інші служби екстреної допомоги на летовищі працюють у "надзвичайно складних умовах".

За словами Мааса, якщо німцям та іншим іноземцям порівняно легко дістатися аеропорту Кабула, оскільки бойовики "Талібану" пропускають їх на контрольних пунктах, то місцевому персоналу, залученому до роботи німецькими установами, потрапити туди набагато складніше. Німеччина разом з США та іншими партнерами займається організацією їх перевезення до аеропорту.

Читайте також: Віцепрезидент Афганістану закликав до опору Талібам

Під час консультацій очільники МЗС країн ЄС планують обговорити можливості доправлення місцевого персоналу в Афганістані до аеропорту Кабула, а також виробити спільну реакцію на події в Афганістані.

Тим часом президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що на Німеччині лежить частина відповідальності за драматичну ситуацію в Афганістані. "У ці дні ми переживаємо людську трагедію, за яку несемо співвідповідальність, і поворотний момент в політиці, який потрясе нас і змінить світ. Картини відчаю, зафіксовані в кабульському аеропорту, ганебні для політичного Заходу", - заявив глава німецької держави, виступаючи у 17 серпня в Берліні.

За його словами, Німеччина має "зробити все можливе для того, щоб співвітчизники та всі афганці, які підтримували їх протягом багатьох років, опинилися в безпеці". Крім того, разом з союзниками ФРН необхідно шукати шляхи допомоги тим, "кому зараз загрожує насильство або смерть в Афганістані, зокрема великому числу мужніх жінок", додав Штайнмаєр.

Президент ФРН також закликав ґрунтовно обговорити зовнішню політику Німеччини з огляду на "провал наших багаторічних зусиль з побудови стабільної, життєздатної держави в Афганістані".

Як повідомлялося, в аеропорту Кабула перебувають тисячі людей, які хочуть залишити країну, побоюючись радикального ісламістського руху "Талібан", що захопив владу в Афганістані.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-