Посла Литви у КНР попросили залишити Пекін

Посла Литви у КНР попросили залишити Пекін

Укрінформ
Посол Литви в КНР Діана Міцкевічене повідомила, що її попросили залишити країну після того, як Пекін вимагав від Вільнюса відкликати свого посланника через дозвіл Тайваню створити офіс у країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

Зазначається, що Міцкевічене і так нещодавно повернулася до китайської столиці, тепер їй повідомили, що вона має повернутися до Вільнюса якомога швидше.

"Я щойно приїхала до Пекіна… щоб бути поінформованою про те, що мене просять виїхати", - сказала вона.

Дипломат додала, що їй доведеться пройти обов'язковий 21-денний карантин у Китаї, але вона одразу поїде, як тільки він завершиться.

МЗС Литви висловило жаль з приводу рішення Пекіна.

"Поважаючи принцип єдиного Китаю, Литва сповнена рішучості розвивати взаємовигідні відносини з Тайванем", - йдеться у повідомленні міністерства.

Читайте також: США нададуть притулок вихідцям з Гонконгу

Як повідомлялося, 20 липня в Литві офіційно оголосили про відкриття представницького офісу Тайваню.

МЗС Литви зазначило, що представництва Тайваню є у 74 країнах світу, зокрема у 18 країнах-членах ЄС. Раніше за співпрацю з усіма трьома балтійськими країнами відповідало представництво в Ризі.

Проте Китай вимагає, щоб усі країни, з якими він має дипломатичні відносини, дотримувалися принципів "єдиного Китаю". Це, серед іншого, означає, що вони не мають встановлювати міждержавні відносини з Тайванем, який Пекін вважає своєю провінцією.

Після цього Китай вирішив відкликати свого посла з Вільнюса у зв'язку з тим, що влада Литви раніше дозволила Тайваню відкрити своє представництво в країні. Також Литві було запропоновано відкликати для консультацій і її посла в Пекіні.

Уряд КНР закликав литовську сторону «негайно виправити невірне рішення, вжити конкретних заходів для усунення шкоди і не рухатися далі в неправильному напрямку».

Міністерство закордонних справ Литви заявило, що МЗС Китаю інформувало його про відкликання свого посла в Вільнюсі для консультацій. Це не змінить позицію Литви стосовно «взаємовигідних відносин з Тайванем».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-