Три події світу. Розвідка переговорами, білоруський наголос та жіноча солідарність у Молдові

Три події світу. Розвідка переговорами, білоруський наголос та жіноча солідарність у Молдові

Укрінформ
Дмитро Кулеба та Андрій Єрмак побували за океаном

Події навколо Білорусі викликають все більше запитань до Олександра Лукашенка. Наталія Гавриліца очолила уряд Молдови.

Підготовка до візиту Володимира Зеленського до США триває. Президент в інтерв’ю телеканалу «ДОМ» по-новому розставив акценти стосовно врегулювання конфлікту на Донбасі, наголосивши, що цей процес на 90% залежить від Владіміра Путіна. Дмитро Кулеба та Андрій Єрмак відвідали Вашингтон, де зустрілися з держсекретарем Ентоні Блінкеном та радником з питань нацбезпеки Джейком Салліваном. За словами Кулеби, Байден та Зеленський 30 серпня обговорять політичний, безпековий та економічний блоки питань. На жаль, міністру закордонних справ за океаном довелося виправдовуватися та наголошувати, що жодного розвороту в бік Китаю Україна не здійснила.

Загибель у Києві білоруського опозиційного активіста Віталія Шишова (директор «Білоруського дому» був знайдений повішеним) вчергове поставило питання про активні дії білоруських спецслужб в Україні. Щоправда, генеральний прокурор Ірина Венедіктова пообіцяла не допустити політизації справи та забезпечити її неупереджений розгляд. Білоруський КДБ достатньо щільно співпрацює з російськими спецслужбами, і прояви цього порозуміння варто шукати не лише у обставинах смерті Шишова. Криза з біженцями на литовсько-білоруському кордоні також виглядає проявом «бойового братерства» спецслужб Росії та Білорусі. Щоправда, Литві вдалося зменшити масштаб проблеми та провести ефективні контрзаходи, після яких Лукашенко заявив про загрозу з боку України. Річницю скандальних президентських виборів невизнаний значною частиною міжнародної спільноти президент Білорусі зустрічає як безперечний «останній диктатор Європи».

Наталія Гавриліца / Фото: Natalia Gavrilița, Facebook
Наталія Гавриліца / Фото: Natalia Gavrilița, Facebook

У Молдові завершився процес формування уряду, який очолила соратниця Маї Санду Наталія Гавриліца. Її кандидатуру відмовлявся затверджувати попередній склад парламенту, що зрештою спричинило його розпуск. Гавриліца – фінансист з західною освітою, встигла задекларувати рішучість здійснити зміни в системі правосуддя та забезпечити еефктивну боротьбу з корупцією. Парламентська більшість повинна забезпечити урядові необхідну підтримку у прагненні наповнити реальним змістом заяви про прискорення євроінтеграції.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-