Ефіопські повстанці взяли під контроль старовинне місто зі списку ЮНЕСКО

Ефіопські повстанці взяли під контроль старовинне місто зі списку ЮНЕСКО

Укрінформ
Повстанці з північного регіону Ефіопії Тиграй взяли під контроль старовинне місто Лалібела, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в сусідньому регіоні Амхара. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Так, Лалібела, де розташовані церкви XIII століття, висічені в скелі, є святим місцем для мільйонів православних християн.

Заступник мера міста Лалібела Мандефро Тадессе розповів, що місто знаходиться під повним контролем тиграйських повстанців.

Він сказав, що стрілянини не було, але мешканці втікали з міста, і він стурбований безпекою історичних церков.

«Це світова спадщина. Тож ми повинні співпрацювати, щоб гарантувати збереження цього скарбу», - наголосив посадовець.

Держдепартамент США уже закликав сили Тиграю поважати культурну спадщину Лалібели та висловив свою все більшу стурбованість ефіопським конфліктом.

Читайте також: В Ефіопії бойовики вбили сотні мирних мешканців

Місцеві чиновники повідомляють, що тутешні мешканці масово втікають від наступу повстанців.

Тисячі людей загинули з початку війни, що вибухнула в Ефіопії в листопаді минулого року. Нині боротьба поширюється на Амхару та Афар, інший регіон, що межує з Тиграєм. Мільйони людей уже були переміщені.

І повстанські сили з Народного фронту звільнення Тиграю (НФЗТ), і ефіопська армія та їх союзники були звинувачені у порушенні прав людини та військових злочинах.

Варто підкреслити, що уряд Ефіопії визнав НФЗТ терористичною організацією. Проте повстанці стверджують, що саме вони є законним регіональним урядом Тиграю.

Раніше цього тижня один із повстанських генералів заявив ЗМІ, що мета НФЗТ - змусити федеральний уряд зняти блокаду в регіоні та погодитися на політичне вирішення кризи.

Як повідомлялося, 28 червня федеральний уряд Ефіопії оголосив про «одностороннє припинення вогню» в регіоні Тиграй, коли бойовики увійшли до столиці регіону Мекеле, влаштувавши святкування на вулицях. Це ознаменувало переломний момент у майже восьмимісячному конфлікті, який, за оцінками ООН, прирік на голод 350 тисяч людей у регіоні.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-