Єврокомісія уклала другий контракт на виробництво ліків проти COVID-19

Єврокомісія уклала другий контракт на виробництво ліків проти COVID-19

Укрінформ
Європейська комісія уклала другий ф’ючерсний контракт на виробництво ліків проти COVID-19.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

«Єврокомісія уклала рамковий контракт на спільне замовлення із фармакологічною компанією Glaxo Smith Kline на постачання (препарату) sotrovimab (VIR-7831), дослідної терапії на основі моноклональних антитіл… Це є частиною першого портфоліо з п’яти перспективних лікувальних заходів, про створення якого Єврокомісія оголосила у червні 2021 року», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у програмі замовлення беруть участь 16 країн-членів ЄС, які погодилися на закупівлю до 220 000 лікувальних курсів. Sotrovimab може використовуватися для лікування пацієнтів із поміркованими симптомами, які не потребують додаткового постачання кисню, але щодо яких є ризик подальших ускладнень, пов’язаних із COVID-19. За результатами досліджень, що продовжуються, лікування на ранніх стадіях захворювання може знизити кількість пацієнтів з ускладненнями інфекції, що потребуватимуть подальшої госпіталізації або переведення у відділення інтенсивної терапії.

Читайте також: Єврокомісія додатково закупить 150 мільйонів доз вакцини Moderna

“В рамках нашої стратегії розробки ліків проти COVID-19 ми зобов’язалися мати принаймні три нових лікувальних засоби, які мають бути авторизовані до жовтня. Зараз ми уклали другий рамковий контракт, який дозволить донести до пацієнтів лікування моноклональними антитілами. Поряд із вакцинами безпечні та ефективні терапевтичні засоби мають відіграти вирішальну роль у поверненні Європи до нової нормальності», - зауважила з цього приводу єврокомісар з охорони здоров’я та продовольчої безпеки Стелла Кіріакідес.

За поясненням, що наводить Єврокомісія, моноклональні антитіла - це білки, створені в лабораторії, що імітують здатність імунної системи боротися з коронавірусом та блокують прикріплення вірусу до клітин людини.

У повідомленні зазначається, що станом на сьогодні Єврокомісія уклала близько 200 контрактів на різного роду медичні контрзаходи на загальну суму понад 12 мільярдів євро.

Відповідно до поточного контракту з Glaxo Smith Kline, країни-члени можуть закуповувати препарат sotrovimab (VIR-7831), якщо відчуватимуть у ньому потребу, відразу після завершення процедури надзвичайної авторизації на національному рівні, або після умовної ринкової авторизації на рівні ЄС з використанням повноважень Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА).

Читайте також: У Євросоюзі вже зробили щеплення 70% дорослого населення

Як повідомлялося, 29 червня Європейська комісія оголосила про включення п’яти перспективних препаратів до потенційного портфоліо лікувальних засобів проти СOVID-19, а також про намір розширити портфоліо принаймні до 10 таких лікувальних препаратів проти коронавірусу вже до жовтня цього року. Препарати, що будуть включені до портфоліо, отримають повний пакет наукового та фінансового супроводу – від досліджень та авторизації до виробництва та доставки до пацієнтів.

Подібний «пакетний» принцип для залучення необхідного фінансування та здійснення перспективних замовлень був використаний Єврокомісією для формування широкого портфоліо вакцин проти COVID-19. Станом на сьогодні Єврокомісія надала умовну ринкову авторизацію для поширення на території ЄС чотирьох вакцин – BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson&Johnson.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-