В ЄС розроблять вакцину від малярії на основі mRNA-технологій

В ЄС розроблять вакцину від малярії на основі mRNA-технологій

Укрінформ
Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про початок спільної ініціативи Єврокомісії, Європейського інвестиційного банку та провідних фармакологічних компаній з розробки вакцини проти малярії на основі технологій, що були розроблені для протидії вірусу COVID-19.

Як повідомляє Укрінформ, про це Президент Єврокомісії оголосила під час відеозвернення до учасників віртуальної конференції під егідою ВООЗ, яку було присвячено епідеміологічній ситуації в Африці.

«Ми є свідками RNA-революції в медичній науці. Упродовж останніх місяців ми бачили потужність технологій mRNA, в який піонерами виступили компанія BioNTech та інші. Ми скоротили час на розвиток нових вакцин з 10 років до 10 місяців. Завдяки цьому вироблені мільярди доз вакцини проти COVID-19 в Європі та у світі. Технологія mRNA може змінити правила гри й у боротьбі з іншими захворюваннями, включаючи малярію», - зауважила Фон дер Ляєн.

Читайте також: Єврокомісія додатково закупить 150 мільйонів доз вакцини Moderna

Вона нагадала, що завдяки активним міжнародним зусиллям, кількість жертв малярії протягом минулих 20 років скоротилася більше ніж наполовину. Але при цьому у світі, і в першу чергу – в Африці, щороку від малярії помирають понад 400 тисяч людей, дві третини з них – діти до 5 років. При цьому створення безпечної та ефективної вакцини від малярії тривалий час залишалося лише ілюзорною метою. Але зараз ситуація може змінитися. Технологія mRNA може використовуватися для виробництва вакцин проти таких інфекцій як малярія і туберкульоз, при цьому їх виробництво може бути налагоджене безпосередньо в Африці.

«Сьогодні у гру вступає нова ініціатива - ми поєднуємо зусилля для розвитку вакцини проти малярії. Європейська Комісія та Європейський інвестиційний банк застосовують всю свою вагу для підтримки глобальних зусиль з розвитку mRNA-вакцин проти малярії. Ми зробимо це з використанням Фонду фінансування боротьби з інфекційними захворюваннями (IDFF). Ми будемо працювати разом з BioNTech та іншими глобальними гравцями у сфері здоров’я. Мета з ліквідації малярії є реальною, і може бути досягнута вже протягом цього покоління, час для цього дійсно прийшов», - сказала президент Єврокомісії.

Читайте також: В Україні з початку вакцинальної кампанії зробили понад 4,6 мільйона щеплень

Як повідомляв Укрінформ, наразі країни Африки, які найбільше страждають від інфекційних захворювань, у тому числі – від COVID-19, і при цьому вимушені імпортувати 99% всіх вакцин, що використовуються для їх профілактики. У травні поточного року ЄС виділив 1 мільярд євро для створення кількох центрів з виробництва сучасних вакцин безпосередньо в Африці, щоб зменшити таку залежність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-