Сеул висловив протест Токіо з приводу зазіхань на острови Токто

Сеул висловив протест Токіо з приводу зазіхань на острови Токто

Укрінформ
Уряд Південної Кореї висловив протест Японії з приводу зазіхань на острови Токто.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на KBS World Radio

Як зазначається, 13 липня старший радник-посланник посольства Японії в Сеулі Хірохіса Сома був викликаний до МЗС Південної Кореї, а військовий аташе полковник Мацумото Такасі - до міністерства оборони. Від імені південнокорейського уряду японським дипломатам висловили жаль з приводу змісту «Білої книги з оборони» за 2021 рік.

Раніше, того самого дня, міністр оборони Японії Нобуо Кісі представив зміст документа на засіданні кабінету міністрів. У ньому острова Токто у Східному морі описані як «спірні території». Таке саме визначення отримали чотири Курильські острови.

Починаючи з 2005 року, Токіо висуває претензії на острови Токто в «Білій книзі з оборони» і «Синій книзі з дипломатії», що викликає різку реакцію офіційного Сеула, йдеться у повідомленні.

Як пише видання, цього року ситуацію загострює те, що дві країни ведуть переговори про можливість візиту президента РК Мун Чже Іна до Токіо, де він буде присутній на церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор і проведе переговори з прем'єр-міністром Японії Йосіхіде Сугою.

Раніше цього року напруженість у відносинах між двома країнами загострилася через включення островів Токто до карти маршруту естафети Олімпійського вогню.

Читайте також: Японія на мапі Олімпіади «приєднала» спірні території: Корея закликала МОК втрутитися

Острови Ліанкур (Токто або Такесіма) - група невеликих островів, розташованих у західній частині Японського моря. Суверенітет над островами заперечується Японією і Південною Кореєю. Після закінчення Другої світової війни островами керує Південна Корея.

У Південній Кореї острова адміністративно входять до складу повіту Уллин (провінції Північний Кьонсан). Японія адміністративно відносить їх до міста Окіносіма (округ Окі, префектура Сімане).

На островах немає постійного населення. Однак там розташована поліцейська дільниця з понад 30 південнокорейськими поліцейськими, які позмінно несуть службу. Також є три адміністративні представники Міністерства морського господарства і рибальства, а також троє наглядачів маяка, що живуть на острові по черзі. Раніше на островах тимчасово жили кілька рибалок.

Фото: kmmirr0

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-