У ВООЗ уточнили інформацію про змішування COVID-вакцин

У ВООЗ уточнили інформацію про змішування COVID-вакцин

Укрінформ
Науковий співробітник ВООЗ Сумья Свамінатан заявила, що громадяни не повинні самостійно вирішувати, яку саме вакцину отримувати в якості першої дози, а потім другої.

Таким чином Свамінатан прокоментувала у Твіттері інформацію щодо змішування та поєднання вакцин проти COVID-19 від різних виробників, яку не коректно інтерпретували світові ЗМІ.

«Громадяни не повинні приймати рішення самостійно, на відміну від установ охорони здоров’я, які можуть робити це, виходячи з наявних даних. Очікуються дані досліджень щодо змішувань та поєднання різних вакцин – необхідно оцінити імуногенність та безпеку», - наголосила вона.

Свамінатан також ретвітнула публікацію професора гематології та тромбоемболії Менакі Паї з Канади, яка вказала на некоректну подачу інформації ЗМІ.

За словами Паї, у своєму виступі Свамінатан застерігала людей від «купівлі вакцини» поза правилами суспільної охорони здоров’я (і, в деяких випадках, отримання 3-ї і 4-ї дози самостійно).

Раніше низка ЗМІ, зокрема агентство Reuters, опублікували інформацію із заголовком «ВООЗ застерігає від змішування і поєднання вакцин проти COVID-19».

У ній було наведено цитату Свамінатан з брифінгу: «Це трохи небезпечна тенденція. Ми перебуваємо в зоні відсутності даних і доказів у тому, що стосується змішування і поєднання… У країнах буде хаос, якщо громадяни почнуть вирішувати, коли і хто буде отримувати другу, третю і четверту дозу».

Читайте також: ВООЗ включила виявлений у Росії COVID-штам до переліку відстеження

Як повідомляв Укрінформ, влада Таїланду вирішила «змішувати» китайську вакцину від коронавірусу Sinovac з вакциною AstraZeneca для збільшення рівня захисту від COVID-19. Відтепер замість двох щеплень китайською вакциною Sinovac люди отримуватимуть лише першу дозу Sinovac, а другу дозу - від AstraZeneca.

Зазначається, що медики, які вже повністю вакциновані Sinovac, отримають ще третю дозу-бустер іншої вакцини - AstraZeneca або Pfizer/BioNTech.

Раніше Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) заявило, що наразі не може рекомендувати використання різних видів вакцин проти коронавірусу для першої та другої доз щеплення.

Фото: Fabrice Coffrini / Contributor / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-