Третина від Блінкена, азійський реверанс та тріумф Санду

Третина від Блінкена, азійський реверанс та тріумф Санду

Три події світу
Укрінформ
Мая Санду стала тріумфатором дострокових парламентських виборів у Молдові

Ентоні Блінкен забезпечив нотку конструктиву до перебігу 4-ї Конференції високого рівня з питань реформ в Україні. «Слуга народу» розпочала небезпечне загравання з Китаєм. 

Фото: Bloomberg Finance LP
Фото: Bloomberg

Після минулорічної перерви, викликаної пандемією COVID-19, пройшла чергова Конференція високого рівня з питань реформ в Україні. Гостинний Вільнюс (українсько-литовські відносини залишаються зразково-позитивними) прийняв низку гостей, яким не байдужі перетворення в Україні. З низкою оптимістичних заяв виступив Володимир Зеленський, Денис Шмигаль запевнив, що протягом 5-10 ближчих років Україна стане членом НАТО та ЄС. Проте найбільш конструктивним виявилося відеозвернення Ентоні Блінкена. Держсекретар  США не лише акцентував увагу на необхідних для України перетвореннях (схоже, їх проведення має передувати візиту Зеленського до Вашингтону), але і відзначив, що третину ВВП наша країна втрачає через корупцію. За великим рахунком, після цієї заяви конференцію з питань реформ в Україні можна було закривати.

Фото: kmu.gov.ua
Фото: kmu.gov.ua

Учасники Люблінського трикутника підписали у Вільнюсі декларацію про спільну історичну спадщину та перспективу розвитку, яка передбачає, серед іншого, підтримку вступу України до НАТО та ЄС. Також Литва, Польща та Україна на рівні міністрів закордонних справ уклали дорожню карту розвитку проєкту та схвалили план дій з протидії дезінформації.

Фото: sluga-narodu.com
Фото: sluga-narodu.com

Тим часом Володимир Зеленський та його соратники, схоже, вирішили зіграти з Вашингтоном у кішки-мишки. Складно раціонально пояснити потік компліментів, який пролив на адресу Комуністичній партії Китаю Давид Арахамія, власне, як і підписання напередодні візиту Зеленського до США угоди між міністерством інфраструктури України та міністерством комерції Китаю. Її умови залишаються неясними, проте Піднебесна вже собаку з’їла на вигідному для себе фінансуванні країн третього світу, а Україна має власний досвід часів Януковича. Подібні  реверанси виглядають, м’яко кажучи, дивними як для покращення інвестиційного клімату, так і для розвитку партнерства зі США.

Фото: IPN
Фото: IPN

Дострокові парламентські вибори у Молдові завершилися тріумфом Маї Санду. Президент країни у квітні ініціювала їх попри опір політичних опонентів, а її партія – «Дія та солідарність» (PAS) - виграла з результатом, який дає підстави розраховувати на формування монобільшості. Партії соціалістів (Ігоря Додона) та комуністів (Владіміра Вороніна), об’єднані у спільний блок, зуміли набрати лише третину голосів.  Навряд чи  у Кишиневі стануть запозичати українські рецепти використання парламентської більшості, на порядку денному – нормалізація двосторонніх відносин, зіпсованих «справою Чауса». Проте не варто забувати і про Росію, для якої стабільний розвиток Молдови  є неприйнятним сценарієм.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-