Єврокомісія допоможе Литві подолати міграційну кризу

Єврокомісія допоможе Литві подолати міграційну кризу

Укрінформ
Єврокомісія повною мірою солідарна з Литвою, яка постала перед штучно створеною та політично мотивованою міграційною кризою на кордоні з Білоруссю, і готова надати їй всю необхідну організаційну та фінансову допомогу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сьогодні під час зустрічі з пресою під час відвідання енергетичної підстанції в Литві заявила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повний запис виступу якої оприлюднений на мультимедійному порталі ЄС.

«В тому що стосується Білорусі та міграції. У цьому випадку ми бачимо тенденцію, політично мотивовану тенденцію. Європейська Комісія і Європейський Союз стоять поряд з вами у ці важкі часи. Як ми говорили з президентом і прем’єр-міністром (Литви – ред.), ми будемо надавати більше підтримки через Frontex (Європейське прикордонне агентство – ред.), який вже тут присутній. Ми також хочемо надати підтримку через Європейський офіс підтримки притулку, у розв'язання процедурних питань», - зауважила фон дер Ляєн.

Читайте також: Литва оголосила режим екстремальної ситуації через наплив мігрантів з Білорусі

Вона зауважила, що розуміє запит від литовського уряду щодо фінансової допомоги для вирішення міграційної кризи. За її словами, багаторічний бюджет ЄС передбачає виділення для Литви допомоги у сумі 240 мільйонів євро, але ситуація, що наразі склалася на кордонах з Білоруссю, є надзвичайною.

«Ми також маємо надзвичайні фонди, які можуть стати в нагоді у цьому випадку. Одна річ є абсолютно певною - ваші занепокоєння і ваші проблеми, які ви зараз маєте в Литві, є нашими європейськими проблемами та нашими занепокоєннями. Тож я хочу ще раз наголосити – ми на вашому боці у ці непрості часи», - додала президент Єврокомісії.

Читайте також: Литва стала мішенню для нелегальної міграції з Білорусі - комітет Сейму

Під час цієї ж прес-конференції президент Литви Ґітанас Науседа (Gitanas NAUSEDA) наголосив на тому, що нелегальна міграція з боку Білорусі потребує запобіжних заходів та покращення прикордонного контролю, а також інституційної співпраці в рамках усього Євросоюзу, включаючи дипломатичні, політичні та фінансові зусилля.

«Така координація має величезне та вирішальне значення у тому, щоб припинити це явище якомога швидше. Підстави для такої кризи були створені білоруським режимом навмисно, щоб відкрити мігрантам вільний доступ до території ЄС», - сказав Науседа.

Як повідомляв Укрінформ, на початку червня об’єктом міграційної атаки з боку Білорусі стала Литва, прикордонні служби якої стикнулися з різким зростанням кількості нелегалів з Іраку та Сирії, що прибувають з Білорусі. При цьому сотні мігрантів доставлялися і продовжують прибувати до Мінська щотижневими чартерними авіарейсами з Багдаду.

Таким чином режим Лукашенка відповів на запровадження нових санкцій ЄС за системні порушення прав людини та за піратство під час примусового приземлення європейського пасажирського літака компанії Ryanair.

26 травня під час виступу в парламенті Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що тепер західні країни мають самостійно здійснюватимуть контроль за наркотрафіком і нелегальною міграцією на кордоні з Білоруссю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-