Польща повідомила Україні та країнам Балтії про російські кібератаки

Польща повідомила Україні та країнам Балтії про російські кібератаки

Укрінформ
Польща стала об’єктом масових кібератак і дезінформаційних кампаній, відтак планує реагувати на міжнародній арені на ці виклики.

Про це під час зустрічі з дипломатами з України, Литви, Латвії та Естонії заявив у Варшаві заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач, передає Укрінформ з посиланням на польське зовнішньополітичне відомство.

Як зазначається, Пшидач під час зустрічі з дипломатами чотирьох країн повідомив їм про нинішню ситуацію і черговими кроками, які має намір здійснити Варшава. Йдеться, зокрема, і про комплекс політичних інструментів ЄС щодо кібербзпеки (Cyber Diplomacy Toolbox).

Польський дипломат наголосив на необхідності тісної співпраці країн регіону, що перебувають під загрозою схожих кібератак, як і останнім часом Польща.

«Дуже важливою є скоординована реакція на кібератаки. Водночас, потрібно послідовно зміцнювати опір у цьому питанні і здатність до ефективної протидії», - наголосив Пшидач.

Як повідомляв Укрінформ, за даними польських спецслужб, російські хакери з групи UNC1151 намагалися зламати понад 4,5 тис. електронних скриньок польських користувачів, зокрема, понад 100 політиків. У щонайменше 500 випадках люди відреагували на інформацію, яку розсилали зловмисники. Хакери намагалися отримати доступ до електронних скриньок політиків, журналістів, представників неурядових організацій Польщі. Серед них був і голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик.

У Польщі вважають, що дії групи UNC1151 є елементом операції «Ghostwriter», мета якої - дестабілізація політичної ситуації у країнах Центральної Європи.

Глава канцелярії прем'єр-міністра Польщі Дворчик 10 червня заявив, що хакери зламали його електронну скриньку та його дружини, а також акаунти в соцмережах. Він зазначив, що викрадена з поштової скриньки інформація публікується у російській соцмережі Телеграм.

Сейм Польщі 16 червня провів закрите засідання, під час якого заслухав представників уряду про витік інформації з приватних електронних скриньок політиків та урядовців.

Частина опозиційних партій вимагає проведення слідства, аби з'ясувати, чому посадовці найвищого рівня вели листування у державних справах з приватних електронних скриньок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-