У ЄС назвали важливим факт початку діалогу між Белградом та Приштиною

У ЄС назвали важливим факт початку діалогу між Белградом та Приштиною

Укрінформ
Зустріч лідерів Сербії та Косова, що відбулася у Брюсселі в рамках відновлення діалогу між Белградом і Приштиною, не була легкою, але вона є важливою, оскільки дозволила сторонам з’ясувати очікування одне одного від переговорного процесу, який буде відновлено до кінця липня.

Як повідомляє Укрінформ, про це за підсумками зустрічі в рамках діалогу високого рівня між Белградом і Приштиною заявив спеціальний представник ЄС Мирослав Лайчак.

«Сьогодні, після дев’яти місяців, був продовжений діалог високого рівня Белград-Приштина. Ми започаткували нову главу, оскільки це була перша зустріч (президента Сербії Александара Вучича – ред.) з Албіном Курті як прем’єр-міністром Косово. Це була непроста зустріч, але важливо, що вона відбулася. Обидва лідери провели дуже відкритий та відвертий обмін думками, що саме вони хочуть досягти в рамках діалогу», - сказав європейський дипломат.

Читайте також: У Брюсселі провалилися чергові переговори між Белградом і Приштиною

Він зауважив, що для ЄС є особливо важливим визнання обома лідерами, що не існує іншого шляху вперед, окрім нормалізації відносин між Косово і Сербією, а також те, що обидва лідери висловили готовність працювати над широкою нормалізацією таких відносин за допомогою діалогу.

«Процес діалогу буде продовжений до кінця липня», - додав Лайчак.

Він зауважив, що Європейський Союз, як і народи Сербії і Косово, очікують від обох лідерів здатність подолати наслідки минулого та вести Косово і Сербію до спільного європейського майбутнього, що є можливим лише за умови широкої нормалізації відносин між ними.

Читайте також: Суд у Гаазі затвердив довічний вирок військовому злочинцю Ратко Младичу

Як повідомлялося, переговори між лідерами Сербії та Косово, що проходили у вівторок, 15 червня, у Брюсселі за посередництва високого представника ЄС Жозепа Борреля, завершилися безрезультатно. Сербський президент заявив після зустрічі, що Курті прибув до Брюсселя, аби сказати «що ні про що немає змоги домовитися».

Колишній сербський автономний край Косово проголосив незалежність 2008 року в односторонньому порядку. Більшість країн ЄС, а також Сполучені Штати Америки й Канада, відразу визнали незалежну державу. Сербія досі вважає Косово частиною своєї території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-