Влада Білорусі привела Протасевича на брифінг – іноземні журналісти вийшли із зали

Влада Білорусі привела Протасевича на брифінг – іноземні журналісти вийшли із зали

Укрінформ
Затриманий білоруський опозиційний журналіст Роман Протасевич 14 червня взяв участь у брифінгу Міністерства закордонних справ Білорусі, присвяченому примусовій посадці літака Ryanair в Мінську.

Як повідомляє Радіо Свобода, журналіста привели в приміщення, де проводиться брифінг, в останню хвилину, передає Укрінформ.

Відповідаючи на запитання, Протасевич назвав «жартом» інформацію про те, що його в ув’язненні бив особисто Олександр Лукашенко. Він також заперечив, що зазнав катувань, заявив, що не має скарг на самопочуття, і попросив журналістів «не поширювати чутки».

Зазначається, що журналіст назвав «справжніми заручниками» ситуації свою дівчину Софію Сапегу, яку затримали разом із ним, та своїх батьків, які перебувають у Польщі.

Читайте також: Батьки Протасевича просять Меркель допомогти із визволенням сина

На брифінгу, трансляція якого здійснювалася на Ютьюб-каналі, журналіст, зокрема, заявив, що його «участь у пресконференції добровільна», він «допомагає слідству і своїй країні». За словами Протасевича, його «ніхто пальцем не зачепив», а на його руках були «сліди від стяжок у момент затримання».

Одна з журналісток публічно заявила, що не вірить тому, що Протасевич говорить щиро, і висловила йому співчуття.

Участь у брифінгу взяли представники МЗС, керівники Департаменту авіації Міністерства транспорту та зв'язку, Слідчого комітету, Міністерства оборони, Державного прикордонного комітету.

Голова Слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора заявив, що Протасевича обвинувачують в організації масових заворушень, дій, що грубо порушують порядок, і розпалюванні соціальної ворожнечі.

При цьому представник МЗС Білорусі Анатолій Глаз заявив, що низка рішень західних партнерів базується на «неперевіреній та неправдивій інформації». Згодом із зали почали виходити деякі дипломати.

Читайте також: ЄС завершує підготовку нових санкцій проти БілорусіБоррель

Також приміщення покинули іноземні журналісти. Зокрема, кореспонденти BBC Джона Фішер і Абдужаліл Абдурасулов підкреслили, що не братимуть участі в брифінгу, де Протасевич «явно знаходиться під тиском».

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, здійснив вимушену посадку в Мінську під приводом імовірності скоєння теракту.

Після посадки лайнера були затримані його пасажири - редактор занесеного в Білорусі до списку екстремістських Телеграм-каналу «Беларусь головного мозга», колишній редактор Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега.

Згодом спецслужби Білорусі оприлюднили відео з «зізнанням» Романа Протасевича, при цьому на його обличчі і руках були помітні сліди катувань.

Європейська рада після цього інциденту вирішила застосувати додаткові індивідуальні санкції проти осіб і установ у Білорусі, а також обмежувальні заходи проти економіки країни.

Всім авіаперевізникам ЄС рекомендується уникати польотів над Білоруссю, літакам білоруських авіакомпаній заборонено доступ до європейських аеропортів.

Фото: Маша Борзунова / «Дождь»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-