У Будапешті відбулася акція проти будівництва китайського університету

У Будапешті відбулася акція проти будівництва китайського університету

Укрінформ
У столиці Угорщини пройшли масові протести проти будівництва філії шанхайського Університету Фудань.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

Близько десяти тисяч людей вийшли на вулиці Будапешта в суботу, 5 червня, на знак протесту проти будівництва філії шанхайського Університету Фудань в Угорщині. Вони закидають прем'єр-міністру Віктору Орбану надмірну близькість до влади КНР.

Згідно з домовленістю між урядом Угорщини та керівництвом китайського університету, в Будапешті має бути зведене містечко площею 500 тисяч квадратних метрів, розраховане приблизно на п'ять тисяч студентів.

Як зазначається, особливе невдоволення протестувальників викликала та обставина, що установа, повністю підконтрольна Комуністичної партії КНР, має створюватися на гроші угорських платників податків.

"Вартість будівництва навчального комплексу попередньо оцінюється в 1,5 млрд євро. Елітний університет Фудань вважається кузнею кадрів для Компартії та спецслужб Китаю ", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Угорщина заблокувала угоду ЄС про торгівлю й розвиток із 79 країнами

Також повідомляється, що на боці протестувальників виступає мер Будапешта Гергей Карачонь, який вважається одним з найбільш ймовірних противників Віктора Орбана на майбутніх виборах.

Як зауважує DW, жодна інша країна ЄС не має таких тісних контактів із КНР як Угорщина. Своєю чергою в Брюсселі побоюються, що надмірне зближення Будапешта з Пекіном може призвести до ослаблення зв'язків всередині Євросоюзу.

Фото: Fuszek Gábor/Blikk.hu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-