У Франції добровольці заради експерименту 40 днів сиділи у печері без телефонів і годинників

У Франції добровольці заради експерименту 40 днів сиділи у печері без телефонів і годинників

Фото
Укрінформ
У Франції провели експеримент з вивчення впливу ізоляції - 15 учасників перебували в печері Ломбривс на південному заході Франції без телефонів, годинників та сонячного світла.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Проєкт мав на меті перевірити, як люди реагують на втрату відчуття часу та простору.

Так званий Глибинний часовий експеримент (Deep Time experiment) завершився в суботу, коли вісім чоловіків та сім жінок віком від 27 до 50 років, вийшли з печери, у якій провели 40 діб.

Керівник проєкту, французько-швейцарський дослідник Крістіан Клот, сказав, що, здавалося, час у печері уповільнився. Більшості учасників, за його словами, здавалося, що вони зайшли в печеру 30 днів тому.

Під час ізоляції група мала організовувати завдання, не маючи змоги вимірювати час для визначення термінів їхнього виконання.

Читайте також: Експеримент у Нідерландах: Танці посеред пандемії

Натомість вони мали покладатися на свої біологічні годинники та цикли сну, щоб структурувати свої дні.

У печері у них було мало сучасних зручностей. Наприклад, добровольцям довелося самотужки виробляти електроенергію за допомогою педального велосипеда та набирати воду з криниці на глибині 45 м під землею.

Вчені, які організували проєкт, запевняють, що він допоможе їм зрозуміти, як люди можуть адаптуватися до екстремальних умов життя.

Мета дослідження має особливе значення під час пандемії коронавірусу, коли обмежувальні заходи змусили мільйони людей перебувати в ізоляції.

Фото: GETTY IMAGES 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-