Україна має сильні аргументи на апеляції щодо «скіфського золота» – Мін'юст

Україна має сильні аргументи на апеляції щодо «скіфського золота» – Мін'юст

Ексклюзив
Укрінформ
Юридичні аргументи української сторони в Апеляційному суді Амстердама у справі про приналежність колекції «скіфського золота» є сильними та переконливими.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу сказала директор департаменту міжнародних спорів Міністерства юстиції Анна Тищенко.

«Питання, які будуть предметом сьогоднішнього розгляду, переважно вже були детально обговорені як під час слухання суду першої інстанції, так і під час слухань в апеляційному суді. Звичайно, суд є незалежним і з впевненістю передбачити його рішення наразі неможливо. Проте юридичні аргументи української сторони в суді є переконливими та сильними. Ми очікуємо на перемогу», - наголосила вона.

Читайте також: У Нідерландах поновили розгляд апеляції у справі про «скіфське золото»

При цьому Тищенко зазначила, що про дату винесення рішення суд зазвичай повідомляє наприкінці слухань. Згідно із законом цей термін становить до 6 тижнів.

Директор департаменту міжнародних спорів Міністерства юстиції Анна Тищенко

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах 22 квітня поновили розгляд апеляції у справі про «скіфське золото». Провадження раніше було призупинене до розв'язання питання про відвід судді. На судовому засіданні від імені України виступатимуть заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін та заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, а також нідерландські адвокати, які представляють Україну у справі.

28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про «скіфське золото» щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.

Читайте також: У МКІП розповіли, як Україна повертатиме вилучене в ексрегіонала Маркова «скіфське золото»

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку «Крим: золото і таємниці Чорного моря» ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення було ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

«Скіфське золото», доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Фото: Ірина Драбок, Софія Шовікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-