Після видворення російських дипломатів віцепрем’єру Чехії посилили охорону

Після видворення російських дипломатів віцепрем’єру Чехії посилили охорону

Укрінформ
Віцепрем’єр, міністр внутрішніх справ і в.о. міністра закордонних справ Чехії Ян Гамачек (CSSD) отримав посилену охорону.

Це, як передає Укрінформ, інформаційному порталу iDnes підтвердив прессекретар МВС Ондржей Кратошка.

«Пан міністр має посилену охорону», - повідомив Кратошка. За його словами, це сталося через кілька днів після того, як йому стало відомо про причетність агентів російської служби ГРУ до вибухів складів з боєприпасами на Мораві наприкінці 2014 року. Чи пов’язане це з суботньою заявою Гамачека про видворення з Праги 18 російських дипломатів, які є, за даними чеської контррозвідки, співробітниками російських спецслужб СЗР і ГРУ, речник не вказав.

Читайте також: Прем'єр Чехії виправив свої слова про вибухи на складах

Прессекретар не коментував подробиці. Незрозуміло, чи пов’язаний захист політика з конкретною загрозою, чи її було посилено превентивно через події останніх днів, в яких спецслужба та дипломатія відіграють головну роль.

Сам Гамачек, як повідомляє Укрінформ, виступаючи у вівторок у парламенті, назвав роботу чеських спецслужб з викриття російських агентів «феноменальним успіхом і найкращою операцією».

Тим часом експерти вважають, що кількість співробітників російських спецслужб на території ЧР є набагато більшою. Сам Гамачек не виключив можливості видворення інших громадян Росії з території республіки.

Читайте також: ЗМІ розкрили деталі втечі «Петрова» і «Боширова» після підриву складу у Чехії

Обговоренню ситуації було присвячено засідання парламенту у вівторок.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш та віцепрем'єр, міністр внутрішніх справ і в.о. міністра закордонних справ Ян Гамачек оголосили про обґрунтовані підозри у причетності представників ГРУ РФ до вибуху на комплексі боєприпасів у Врбетицях у 2014 році. Уряд Чехії прийняв рішення вислати з країни упродовж 48 годин 18 співробітників посольства РФ, яких вважають агентами спецслужб СЗР і ГРУ.

У цьому зв'язку поліція Чехії заявила про розшук двох співробітників російського ГРУ, яких підозрюють в отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів у Великій Британії у 2018 році.

Читайте також: Болгарський торговець зброєю Гебрев заперечує зв’язки з вибухом у Чехії 2014 року

За даними чеських правоохоронців, чоловіки використовували спочатку російські паспорти - на імена Олександра Петрова та Руслана Боширова, а згодом - паспорт Молдови на ім’я Ніколая Попа та паспорт Таджикистану, виданий на ім’я Руслана Табарова.

Раніше Bellingcat та The Insider довели, що Петров і Боширов – співробітники Головного розвідувального управління РФ, їхні справжні імена - Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-