Опозиція і влада Грузії підписали угоду щодо припинення політичної кризи

Опозиція і влада Грузії підписали угоду щодо припинення політичної кризи

Укрінформ
Правляча партія Грузії та опозиційні політичні сили за посередництва ЄС підписали угоду з метою завершення тривалої політичної кризи в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Emerging Europe.

Політична криза у Грузії почалася у жовтні минулого року, коли правляча партія "Грузинська мрія" перемогла на парламентських виборах, які, на думку опозиції, не були вільними та чесними, незважаючи на те, що Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявила, що вибори були "конкурентними" та що основні свободи «загалом» були дотримані.

Відтоді опозиційні партії відмовляються займати свої місця у парламенті та організовують акції протесту в столиці країни Тбілісі та інших містах, вимагаючи проведення нових виборів.

Читайте також: Політична криза в Грузії: від мрії до істеріїодин крок

Угода, досягнута за посередництва ЄС, означає, що опозиція увійде до парламенту, тоді як "Грузинська мрія" погодилася провести нові парламентські вибори, якщо вона не отримає щонайменше 43 відсотків голосів на муніципальних виборах цього року.

Угода також може призвести до звільнення з-під варти опозиційного політика Ніки Мелії, голови опозиційної партії «Єдиний національний рух», затримання якого у лютому спричинило протести та призвело до відставки прем'єр-міністра країни Гіоргія Гахарії.

Як повідомляє Новости-Грузия, у резиденції президента Грузії напередодні увечері відбулася церемонія підписання угоди, запропонованої головою Європейської ради Шарлем Мішелем задля врегулювання політичної кризи у Грузії.

Читайте також: У Тбілісі тисячі людей вийшли на «Марш свободи»

До церемонії підписання в онлайн-режимі підключився з Брюсселя сам голова Євроради. Він привітав партії Грузії з закінченням кризи та закликав їх не зупинятися на шляху розвитку демократії в країні.

Як повідомляв Укрінформ, у Грузії 31 жовтня минулого року відбулися чергові парламентські вибори.

Опозиція заявила про «тотальну фальсифікацію» підсумків парламентських виборів у Грузії та анонсувала перманентні акції протестів доти, доки у країні не буде призначено дострокове голосування.

Фото: emerging-europe.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-