Глави МЗС Естонії та Росії вперше за п’ять років провели перемовини

Глави МЗС Естонії та Росії вперше за п’ять років провели перемовини

Укрінформ
Міністри закордонних справ Естонії та РФ Ева-Марія Лійметс та Сергій Лавров обговорили нератифіковану прикордонну угоду між двома країнами та ситуацію в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv

Під час розмови міністр Ліймець висловила стурбованість з приводу військової активізації довкола України, закликавши РФ дотримуватися міжнародних зобов'язань та поважати територіальну цілісність держав та права людини.

Попри те, що російсько-естонська угода щодо кордону залишається у глухому куті, Лійметс висловила бажання Естонії рухатися вперед з ратифікацією документа. Однак російська сторона заявила, що бажає викреслити з документу згадки про Тартуську угоду, підписану 1920 року незалежною Естонією та більшовицькою Росією.

Читайте також: Агресія Росії: Україна й Естонія домовилися про спільні дії в ООН та ОБСЄ

Відповідно до мирного договору, підписаного 2 лютого 1920 року в місті Тарту Естонською республікою і Радянською Росією, до складу Естонії ввійшли частини Ленінградської та Псковської областей. 1944 року, коли Естонія вже перебувала під радянською владою, ці землі були повернуті РРФСР.

Водночас Конституція Естонії визначає, що кордон з Росією встановлено Тартуським мирним договором.

Читайте також: Після окупації Криму Путіну потрібна нова «історія успіху» - Міноборони Естонії

У 2005 році парламент Естонії послався на чинність Тартуського мирного договору в законі про ратифікацію підписаних тоді ж таки естонсько-російських договорів про сухопутний і морський кордон. У Росії це було сприйнято як спробу зарезервувати в майбутньому територіальні претензії до РФ, і вона відкликала підписи під угодами.

Як повідомлялося, очільники зовнішньополітичних відомств України та Естонії одностайно засудили загострення РФ безпекової ситуації та підтвердили готовність до спільних дій в ООН, ОБСЄ та інших міжнародних організаціях.

Фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-