Міжнародний договір про пандемію як тест на щирість світової дружби

Міжнародний договір про пандемію як тест на щирість світової дружби

Укрінформ
Ініціатива спільних дій проти небезпечних хвороб – нагальна, проте має невисокі шанси на реалізацію

Минулого тижня лідери 23 держав світу оприлюднили спільне комюніке, в якому закликали ухвалити Міжнародний договір про пандемію, узгодивши принципи реагування та взаємодії під час майбутніх глобальних надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я. Україна теж приєдналася до цієї ініціативи, спроможної докорінно змінити світ, зміцнивши міжнародне партнерство.

НЕВІДВОРОТНІСТЬ МАЙБУТНІХ ПАНДЕМІЙ ТА ЦІЛІ ДОГОВОРУ

“Пандемія COVID-19 є найбільшим викликом, з яким світова спільнота стикалася з 1940-х років”, – йдеться у документі, поширеному одночасно десятками світових ЗМІ. Його підписанти, серед яких не лише лідери країн G7 та G20, а й очільники менших держав з усього світу, звертають увагу на те, що попри всі дії людства, майбутні пандемії небезпечних хвороб є лише питанням часу. “Будуть інші пандемії та інші серйозні надзвичайні ситуації в галузі охорони здоров'я. Жоден уряд чи багатостороннє агентство не можуть впоратися з цією загрозою поодинці. Питання не в тому, чи це буде, а в тому, коли”, – стверджується у комюніке.

Аби в майбутньому уберегтися від катастрофічних економічних, соціальних, політичних та інших наслідків, які принесла чинна пандемія COVID-19, світові необхідно підготуватися та суттєво посилити співпрацю, “щоб прогнозувати, запобігати, виявляти, оцінювати та ефективно реагувати на пандемії, забезпечуючи високий рівень координації”. “Пандемія COVID-19 стала різким і болючим нагадуванням про те, що ніхто не є у безпеці, поки всі не будуть у безпеці”, – йдеться у тексті комюніке.

З огляду на це, підписанти висловили готовність “забезпечити загальний і рівноправний доступ до безпечних, ефективних і недорогих вакцин, ліків і засобів діагностики для боротьби з цією та майбутніми пандеміями”. Майбутня угода має також включати розділ про покращення обміну інформацією. “Імунізація є глобальним суспільним благом, і нам потрібно буде якомога швидше здійснювати розробку, виробництво та впровадження вакцин”, – наголошується у документі.

Для досягнення цих цілей і закликають розробити Міжнародний договір про пандемію, який, за словами глави ВООЗ Тедроса Гебреісуса, мав би усунути прогалини, виявлені чинною пандемією.

ЧОМУ “ПАНДЕМІЧНА УГОДА” НЕОБХІДНА, АЛЕ НЕДОСТАТНЯ

Хоча висловлений підписантами намір заслуговує на всіляку підтримку, виникають сумніви у реальності його досягнення. “Ми повністю підтримуємо пропозицію щодо нової угоди або конвенції щодо пандемії – COVID-19 показав, наскільки вразливий та непідготовлений світ до кризи такого масштабу, – однак досі у глобальному підході до громадського здоров’я не вистачало саме дотримання вже наявних правил”, – розповіла Даме Барбара Стокінг, очільниця Панелі за Глобальну конвенцію про охорону здоров’я. Ця організація, до якої входять професіонали із багатьох сфер та держав, спонукає політичне керівництво своїх країн домовлятися про “пандемічну угоду”. На переконання Стокінг, оприлюднене комюніке є дуже позитивним зрушенням, однак “у будь-якій потенційній пандемічній угоді передусім слід домовитися про незалежний нагляд та дотримання погоджених правил, адже без цього буде важко досягти суттєвих змін”.

Її заклик до більш рішучих дій підтримав і спеціальний посланник ВООЗ з питань COVID-19 Девід Набарро. За його словами, без “спеціальних дій світ у цілому не буде вакциновано аж до середини 2022 року”. “Протягом цього часу виникне багато проблем зі штамами”, – розповів він у інтерв’ю ВВС.

ЗАГРОЗА НОВИХ МУТАЦІЙ

Саме загроза виникнення нових, ще небезпечніших мутацій COVID-19 штовхає світову спільноту до зміцнення дружби. “Планета має рік або навіть менше до того, як перше покоління COVID-вакцин перестане бути дієвим та виникне потреба у модифікованих формулах”, – стверджує The Guardian. Видання посилається на опитування 77 науковців із 28 держав, більшість з яких висловили думку, що наявні нині вакцини втратять свою ефективність за рік. Утім третина опитаних застерігають, що це станеться вже за дев’ять місяців або й раніше. “Нові мутації виникають щодня. Іноді вони знаходять нішу, яка робить їх більш придатними за попередників. Ці штами-щасливчики можуть поширюватися ефективніше та потенційно уникати імунної реакції на попередні варіанти. Поки не буде вакциновано весь світ – ми залишатимемо можливість для все більшої кількості мутацій, у процесі яких можуть виникнути штами, спроможні уникати наявних вакцин, що вимагатиме повторних щеплень”, – розповів доцент епідеміології Єльського університету Грег Гонсалвес.

Це ставить руба питання вільного доступу до вакцин. У той час, як у таких багатих країнах, як США та Великобританія, щонайменше одну дозу щеплення отримали вже понад чверть населення, бідні держави, приміром ПАР і Тайланд, не спромоглися поки вакцинувати й 1% жителів.

Для вирівнювання цього розриву було створено механізм COVAX, але його зусиллями вдасться цьогоріч вакцинувати лише близько третини жителів бідних країн. Ураховуючи, що віруси не визнають кордонів, така ситуація створює значні ризики виникнення повторної пандемії COVID-19 через новий штам, вірогідним джерелом походження якого стане країна із низьким рівнем вакцинації населення. Експерти сходяться на думці, що без масової вакцинації пандемія вже незабаром відновиться у повному обсязі. Ця загроза й спонукала лідерів держав висловити підтримку Міжнародному договору про пандемію. Утім, на практиці все не так легко.

БОРОТЬБА ПІДПІСАНТІВ ЗА ДОСТУП ДО ВАКЦИН

“Хоча концепт міжнародної угоди стосовно вакцинування наводить на думку про приємну співпрацю, у реальності між підписантами триває серйозна боротьба за доступ до нових вакцин”, – пише ВВС. ПАР та Індія очолюють коаліцію із десятків держав, що закликають тимчасово припинити дію комерційних правил, які захищають формулу COVID-вакцин від неавторизованого використання. На переконання цих держав, позбавивши “рецепт” вакцин захисту, світ зможе випускати значно більше доз та, відповідно, швидше проводити вакцинування. Утім протягом останніх місяців розвинені країни регулярно блокують цю ініціативу, наголошуючи на важливості збереження комерційного інтересу фармакологічних компаній, які вклали значні ресурси у розробку вакцин. Зрозуміло, що цю думку підтримують і самі розробники вакцин, стверджуючи, що затримки із поставками виникають не через захищені патенти, а з огляду на глобальну нестачу виробничих потужностей.

Дефіцитні вакцини посварили навіть таких давніх союзників, як США та Канада, а також добили решту горщиків між ЄС та Об’єднаним королівством. Попри те, що британський прем’єр-міністр Борис Джонсон приєднався до комюніке, його міністр у справах бізнесу Квасі Квартенг заявив, що Велика Британія поділиться вакцинами з рештою країн лише після того, як забезпечить вдосталь доз для всіх британців. Подібної політики дотримується й США, де розміщені значні потужності з виробництва вакцин. 

ЧИ РОЗПОЧНУТЬСЯ ПЕРЕМОВИНИ?

Як наочно продемонстрували події останніх років в Україні, світова спільнота відносно легко об’єднується у спільному засудженні, однак дуже інертна при вжитті дій. На жаль, чинна позитивна ініціатива зі створення Міжнародного договору про пандемію має великі шанси залишитися лише на папері.

З одного боку, вона має підтримку Великої Британії, яка цього року головує у G7. З іншого, Китай та США комюніке не підписали, а без їхньої участі жодна угода не може бути дійсно глобальною. “Ми дійсно маємо певні застороги, переважно стосовно часу початку перемовин щодо нової угоди”, – сказала речниця Білого дому Джейн Псакі.

Китай же суттєво обмежив доступ міжнародних інспекторів, які намагалися виявити джерело поширення COVID-19, таким чином висловивши своє ставлення до посилення міжнародної співпраці у цьому питанні.

Хоча розробку нової глобальної угоди підтримав очільник ВООЗ, заявивши, що її проєкт може бути готовий уже в травні, офіційні перемовини ще не почалися – і невідомо, чи розпочнуться коли-небудь. Поки лідери підбиратимуть слова для чергової заяви, COVID-19 продовжить забирати життя й швидко мутувати, залишаючи людству все менше часу на реагування.

Максим Наливайко, Оттава

Фото: CTK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-