Ще один американський штат дозволив купувати та носити зброю без спецдозволу

Ще один американський штат дозволив купувати та носити зброю без спецдозволу

Укрінформ
Айова приєдналась до низки американських штатів, що не вимагає спеціального дозволу на купівлю та носіння зброї.

Відповідний місцевий закон підписала губернаторка-республіканка Кім Рейнолдс, повідомляє Укрінформ із посиланням на Fox News.

Закон почне діяти з 1 липня. Раніше жителям штату потрібно було пройти перевірку кримінальної історії, аби отримати відповідний дозвіл на володіння й носіння зброї.

Загалом у США близько 20 штатів не вимагають перевірок для людей, які хочуть придбати пістолет або гвинтівку. У лютому до цього переліку приєдналась Монтана. Як пише ABC, за схожі ініціативи виступають посадовці у Теннесі та Юті, й загалом серед консервативних політиків на місцевому рівні лунають ідеї про послаблення контролю за озброєнням цивільного населення.

Читайте також: США є найбільшим експортером зброї у світі, Україна на 12 місці – SIPRI

Голос Америки нагадує, що нині більшість штатів вимагають спеціальної підготовки й перевірки тих, хто хоче купити й носити із собою зброю, наприклад, у куртці або сумці. При цьому Національна асоціація власників вогнепальної зброї заявляє, що такі вимоги неефективні й підривають права американців згідно із Другою поправкою до Конституції США.

Нагадаємо: американці мають 45% від усієї світової зброї, якою володіє цивільне населення. На 100 жителів США припадає 120 гвинтівок. 

Читайте також: Байден пообіцяв посилити контроль над зброєю в США

"Хоча Байден обіцяв посилити контроль над зброєю в США, невідомо, стільки політичного капіталу він готовий на це витратити, адже зараз в адміністрації є інші пріоритети, включаючи боротьбу проти коронавірусу, міграційну реформу, план із розвитку інфраструктури. Раніше президентам-демократам також не вдавалось цього зробити, навіть після вбивства 20 школярів у 2012 році", - пише видання.

Крім того, право на володіння зброєю закріплене у Конституції. Й навіть якщо закон про посилення контролю за зброєю вдасться ухвалити у Конгресі, Верховний суд може визнати його неконституційним, там зараз 6 із 9 суддів – консервативні. Потужне й лобі захисників прав власників зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-