Скоп’є направило Софії ноту через заяву про «болгарську Македонію»

Скоп’є направило Софії ноту через заяву про «болгарську Македонію»

Укрінформ
МЗС Північної Македонії у понеділок надіслало ноту протесту дипломатичному відомству Болгарії через скандальне відео із образливими для Скоп’є заявами, оприлюднене болгарським євродепутатом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал 24mk.

Все почалося з того, що Ангел Джамбаскі – депутат Європарламенту від Болгарії та заступник глави партії ВМРО-Болгарський національний рух – оприлюднив на своїй сторінці в Фейсбуці передвиборчий агітаційний ролик із кадрами низки міст Північної Македонії. Джамбаскі при цьому заявляє, що «Македонія – болгарська, а Болгарія – понад усе».

Болгарський євродепутат звинуватив македонську владу в «фальсифікації історії» та «брехні».

«Чим істеричніше ви ненавидите Софію, тим більше залишається болгарського Охрида. Чим голосніше ви кричите брехню, тим швидшим і жахливішим буде ваш кінець», - заявив болгарський політик у своєму передвиборчому відео.

Читайте також: Болгарія назвала три умови розблокування інтеграції Північної Македонії в ЄС

Тож у македонському МЗС наголосили, що такі заяви «не сприяють поглибленню дружби і співпраці між країнами» і заявили, що поінформують про інцидент відповідні інституції у ЄС.

Як повідомлялось, спір між Болгарією та Північною Македонією пов’язаниий із питанням національної ідентичності. Болгарська сторона вважає сучасну македонську мову діалектом болгарської, а болгарські націоналісти взагалі відкидають існування окремої македонської нації, вважаючи її «штучним проєктом», створеним в соціалістичній Югославії після 1945 року.

Дана суперечка з Болгарією стала однією з ключових проблем на шляху вступу Північної Македонії до Європейського Союзу.

Раніше в Північної Македонії існував тривалий конфлікт із Грецією через свою назву (на думку Афін, та містила в собі територіальні претензії), вдало вирішений 12 лютого 2019 року. Уряд у Скоп’є офіційно повідомив про зміну назви Македонія на Республіка Північна Македонія. Після цього Греція розблокувала для Північної Македонії членство в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-