Саміти з продовженням, День Волі зі скандалами та вакцина з електоральним ефектом

Саміти з продовженням, День Волі зі скандалами та вакцина з електоральним ефектом

Три події світу
Укрінформ
Саміт міністрів закордонних справ НАТО та відеоконференція Європейської Ради дозволили визначити спільну проблематику. 

У Білорусі День Волі не став каталізатором масових виступів проти влади. Парламентські вибори в Ізраїлі не виявили абсолютного переможця. Мая Санду звернулася до Росії з проханням надати Sputnik V.

 Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Представники колективного Заходу продовжують відновлювати трансатлантичні зв’язки, які суттєво послабилися під час президентства Дональда Трампа. Міністри закордонних справ НАТО зустрілися в Брюсселі, де обговорили комплекс проблем, що стоять перед Альянсом. Підкреслено активним на цій зустрічі був держсекретар США Ентоні Блінкен, який, зокрема, наголосив на загрозі, яку несе NordStream2 Європейському Союзу та Україні. Проте Вашингтон поки не ставить «трубне питання» руба у відносинах з Берліном. Ентоні Блінкен та Жозеп Боррель домовилися спільними зусиллями стримувати Росію та підтримувати країни Східного Партнерства. Щодо НАТО, то генеральний секретар Єнс Столтенберг визнав, що поки не може назвати точний час вступу до Альянсу Грузії та України, схоже, до цього питання будуть повертатися знову.

Фото: White House
Фото: White House

Президент США Джозеф Байден після першої пресконференції на цій посаді взяв участь у відеозустрічі з членами Європейської Ради, наголосивши, що готовий будувати союзи. Про серйозність намірів 46-го президента США мала сказати і його готовність балотуватися у президенти у 2024 році. На порядку денному спільного обговорення були відносини з Росією, Китаєм та протидія COVID-19, яку у глобальному масштабі зарано називати успішною. Хоча попередньо анонсувалося ухвалення нових підходів до відносин з Кремлем, і Шарль Мішель навіть поговорив з Путіним  телефоном, це питання перенесли на червень, щоб обговорити у офлайновому форматі.

День Волі – проголошення Білоруської народної республіки 25 березня 1918 року – у сучасній Білорусі не відзначають на державному рівні. Заклики Світлани Тихановської до громадян РБ «взяти владу у свої руки» не були підкріплені масовими виступами, хоча минулого тижня силовики вчергове затримали кілька сотень людей переважно у Мінську. Натомість Україна та Білорусь обмінялися повідомленнями про новий шпигунський скандал, а перед українським посольством пройшов доволі агресивний мітинг під червоно-зеленими прапорами. Посол України Ігор Кизим вийшов поспілкуватися з демонстрантами, однак опція цивілізованого діалогу не була передбачена у їхньому технологічному завданні.

Президент Молдови Мая Санду звернулася до Росії з проханням про постачання вакцини Sputnik V. Це питання вона обговорила з російським послом у Кишиневі Олегом Васнєцовим та надіслала відповідне звернення до Володимира Путіна. Ситуація з коронавірусом у сусідній державі непроста плюс додається політичний аспект: Конституційний Суд Молдови визнав право Санду запропонувати парламенту кандидатом на пост прем’єра Ігоря Гросу, і цей крок може стати каталізатором для розпуску парламенту та призначення позачергових парламентських виборів. Цілком можливо, що своєю пропозицію Санду вирішила перехопити ініціативу у Ігоря Додона, який активно промотував російську вакцину на території Молдови. Проте зв’язок між виборами та вакцинацією далеко не очевидний: доведено Беньяміном Нетаньягу. Чергова спроба діючого прем’єра та  лідера партії «Лікуд» отримати заповітну більшість у кнесеті не принесла бажаного успіху на парламентських виборах 23 березня попри те, що Ізраїль є одним з лідерів за темпами вакцинації від коронавірусу у світі.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-