Акції протесту в Білорусі: вже понад 60 затриманих

Акції протесту в Білорусі: вже понад 60 затриманих

Відео
Укрінформ
У Мінську та інших містах країни проходять затримання на акції протесту. Правозахисники повідомляють про 62 затриманих. 

Як передає Укрінформ, список заарештованих розміщений на сайті ПЦ «Вясна».

Як повідомляється, найбільше затриманих у столичному Мінську, а також Новогрудці (Гродненської області), також зафіксовані затримання у Солігорську, Новополоцьку, Бресті.

Відомо про трьох заарештованих журналістів. Це співробітники видання «Наша Ніва» - головний редактор Єгор Мартинович, фотограф Надія Бужан, журналістка Катерина Карпицька. Раніше, у ніч проти п'ятниці, зловмисники зламували ТГ-канал цього ЗМІ.

Опозиція закликала сьогодні, в суботу, активістів вийти на вулицю. Спочатку пропонували збиратися в Мінську, в районі площі Якуба Коласа. Однак потім поміняли місце збору на площу Бангалор. Затримання розпочалися вранці біля вулиці Пушкінської. Після заявленого часу початку акції, 14.00, в районі площі Бангалор, у дворах і на сусідніх вулицях розпочалися масовіші затримання.

Як повідомлялося раніше, з ранку 27 березня силові структури почали звозити до Мінська різноманітну військову і спецтехніку, люди без розпізнавальних знаків знищували біло-червоно-білу символіку, що з'явилася напередодні.

У четвер, 25 березня, в Білорусі відзначали неофіційне свято День Волі. Тоді до Мінську також була стягнута військова техніка, зокрема водомети, жива сила. Затримання активістів відбувалися по всій країні зі світанку. Ввечері в столиці люди гуляли невеличкими групами по центральних вулицях, автомобілісти сигналили, також були затримання. За повідомленнями правозахисників, по всій країні були затримані щонайменше 245 осіб.

Читайте також: Силовики стягують до Мінська спецтехніку, почалися затримання

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії й масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ані ЄС, США, ані Україною та більшістю демократичних країн світу.

Паралельно з акціями протесту проходять мітинги, ходи, організовані чинною владою.

День Волі (Дзень Волі), також День Незалежності - білоруське свято, річниця проголошення незалежності першої національної держави - Білоруської Народної Республіки - в 1918 році.

Фото: Наша Нива

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-