ЄС і США поділяють занепокоєння у зовнішній політиці – президент Єврокомісії

ЄС і США поділяють занепокоєння у зовнішній політиці – президент Єврокомісії

Укрінформ
Європейський Союз і Сполучені Штати поділяють занепокоєння, зокрема, у зовнішній політиці та мають посилити двосторонню співпрацю.

Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Брюсселі перед початком переговорів з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я сподіваюся обговорити ключові питання зовнішньої політики та безпеки, зокрема щодо НАТО, з яким ЄС має чудові відносини, а також проблеми Росії, Китаю, наших відносин з Туреччиною, співробітництво із Західними Балканами, з нашими друзями на Сході та у Південному сусідстві. Ми поділяємо занепокоєння, і маємо шукати можливість працювати разом. Наша єдність є вирішальною для ефективного вирішення викликів», - зауважила президент Єврокомісії.

Читайте також: ЄС і Штати погодилися стримувати Росію та підтримати країни Східного Партнерства

Вона наголосила, що Сполучені Штати є важливим партнером для Євросоюзу, який хотів би створити новий глобальний порядок денний ЄС-США не лише для того, щоб спільно долати виклики, а й використати наявні можливості.

Головним завданням у взаєминах із США фон дер Ляєн назвала подолання коронакризи, її наслідків для економіки та для людей. За її словами, ЄС і США мають об'єднати зусилля для створення глобальної мережі постачання вакцин. Ще одним спільним завданням може бути реагування на нові мутації коронавірусу, інвестування у дослідження та виробництво нових вакцин, підвищення виробничої спроможності фармакологічних компаній.

Серед важливих тем президент Єврокомісії назвала розв'язання проблем в економічних відносинах і торгівлі, взаємне припинення тарифного тиску та об'єднання зусиль у реформуванні міжнародної системи торгівлі.

Читайте також: Блінкен підтвердив: США запровадять санкції проти компаній у разі добудови Nord Stream 2

Спільним завданням, наголосила фон дер Ляєн, є подолання кліматичних змін. У цьому контексті вона зауважила, що всі країни ЄС вітали рішення президента США Джо Байдена повернутися до кліматичної Паризької угоди.

Своєю чергою державний секретар Ентоні Блінкен зауважив, що США розглядають Євросоюз як головного партнера.

«Ми обговоримо ряд важливих речей, що впливають на США та ЄС, включаючи COVID-19, кліматичні зміни, Росію і Китай, принципи потужного та рівного економічного відродження. Зараз той момент, коли демократії у світі постають перед викликом. Тривають дебати щодо фундаментальних цінностей - демократія чи автократія є найкращим шляхом для руху вперед. Від нас залежить, чи зможемо ми вийти разом та показати світу, що демократія може досягати результатів для наших народів», - наголосив держсекретар США.

Читайте також: У Білому домі розповіли, про що Байден говоритиме з ЄС

Як повідомлялося, ЄС і США на вищому рівні заявляють про намір надати нового імпульсу трансатлантичному партнерству. Очікується, що завтра під час віртуального засідання Європейської ради відбудеться спілкування лідерів країн-членів ЄС із президентом Сполучених Штатів Джо Байденом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-