НАТО пропонує розширити угоди про контроль над ядерною зброєю

НАТО пропонує розширити угоди про контроль над ядерною зброєю

Укрінформ
НАТО виступає за зміцнення системи міжнародного контролю над ядерною зброєю і пропонує поширити дію міжнародних угод на більшу кількість систем озброєння та долучати до них більше країн.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками другого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Всі союзники залишаються твердо відданими контролю над ядерною зброєю. Вони привітали нещодавнє рішення продовжити дію нового договору START (Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь між США та Росією – ред.). Це має бути не завершенням, а початком для зусиль зі зміцнення міжнародного режиму контролю над ядерною зброєю. Ми бачили, що Росія продовжує розгортати нові дестабілізуючі системи ядерного озброєння. Нам необхідна угода, яка охоплюватиме більше видів такої зброї і включатиме інші держави, такі як Китай», - зауважив керівник Альянсу.

Читайте також: Столтенберг пояснив, навіщо Британія нарощує свій ядерний арсенал

За його словами, союзники погодилися з необхідністю продовжувати зусилля щодо перегляду й адаптації до нових викликів політики НАТО у сфері стримування й оборони, включаючи відповідь на ракетну загрозу з боку Росії.

«НАТО має довготривалі зобов’язання щодо контролю над озброєнням, роззброєння та нерозповсюдження ядерної зброї. Ми залишаємося унікальною платформою для Європи та Північної Америки з консультацій щодо майбутнього контролю над озброєнням. Тому що це допоможе зберегти мир. Тож режим контролю над озброєнням має враховувати нові реальності», - додав Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, США та Росія 3 лютого продовжили дію Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (новий START) до 5 лютого 2026 року.

У 2020 році Росія відмовилася припинити розгортання нових ракетних систем середнього радіусу дії SSC-8, або 9M729, що стало причиною руйнування Договору про обмеження ракет малої та середньої дальності (ДРМСД).

Росія розробляє й інші системи озброєння – гіперзвукові ракети, системи повітряного та морського запуску, які не підпадають під дію нового договору START.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-