Штати хочуть вдихнути нове життя у НАТО - Блінкен

Штати хочуть вдихнути нове життя у НАТО - Блінкен

Укрінформ
Союзники по НАТО мають докладати постійні зусилля для зміцнення трансатлантичної єдності та створити умови, щоб НАТО, яке довело свою ефективність для збереження миру упродовж минулих 75 років, було таким же ефективним у наступний період.

Таке переконання під час відкритої бесіди під егідою європейського Центру Карнегі на тему зміцнення трансатлантичних зв’язків за участю Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга висловив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо забезпечити, щоб цей Альянс був таким же ефективним протягом наступних 75 років, яким був свої перші 75 років. Це означає його адаптацію до того світу, який є зараз...Тож ідеї програми НАТО 2030 та створення нової концепції є абсолютно вірним рішенням», - зауважив Блінкен.

Читайте також: Запобігати краще, ніж втручатися: Столтенберг розповів про стратегію розвитку НАТО 2030

Він наголосив, що НАТО об’єднує вже 30 держав з майже мільярдним населенням, які добровільно об’єдналися навколо спільних цінностей, демократії, свободи, відкритості, на основі світового порядку, заснованого на правилах. Саме це дозволяє країнам Альянсу розвиватися далі та рухатися вперед в умовах миру.

«НАТО об’єднує країни не «проти» когось, а «за» щось, що зібрало їх разом. Зокрема, це готовність рішуче діяти разом, аби захистити одне одного, якщо виникають виклики для безпеки… Президент Байден просив нас підтвердити рішучі зобов’язання Сполучених Штатів щодо НАТО. Ми намагатимемося вдихнути нове життя у наш Альянс та наше партнерство», - сказав держсекретар США.

Він зауважив, що сучасні виклики не можуть бути ефективно вирішені однією країною, якщо вона діє самотужки. «Цього не можуть зробити навіть Сполучені Штати, з усіма ресурсами, що ми маємо. Тож, коли йдеться про нові виклики, - будь-то зміни клімату, кібернетичні загрози, підйом автократичних держав, – ми маємо широкий інтерес у тому, щоб відповідати на ці виклики разом, робити це з опорою на колективну безпеку. НАТО створено саме для цього», - додав Блінкен.

У свою чергу, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив сподівання, що під час наступного саміту Альянсу наприкінці цього року лідери країн-союзниць погодяться оновити стратегічну концепцію НАТО, ухвалену в 2010 році у зовсім інших історичних та безпекових умовах.

Читайте також: Блінкен попередив причетних до Nord Stream 2 про санкції США

«За такого рішення ми зможемо розпочати процес оновлення стратегічної концепції, щоб ухвалити її, але не в цьому році, а вже у 2022-му», - сказав Столтенберг.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ НАТО, які розпочинають у вівторок дводенну зустріч у Брюсселі, мають розглянути шляхи подальшого розвитку Альянсу, що відображені в стратегії НАТО 2030, та визначити теми для майбутнього саміту НАТО, серед яких буде зміцнення трансатлантичної солідарності, адаптація НАТО до нових викликів та нарощування сучасних оборонних спроможностей, розвиток партнерства із близькими за переконаннями демократичними країнами світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-