В Ізраїлі сьогодні відбудуться дострокові парламентські вибори

В Ізраїлі сьогодні відбудуться дострокові парламентські вибори

Укрінформ
В Ізраїлі сьогодні, 23 березня, проголосують на четвертих за рахунком дострокових парламентських виборах за останні два роки, де оберуть однопалатний парламент Кнесет, до складу якого входять 120 депутатів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на BBC.

Всього брати участь у виборах будуть 37 партій і блоків, але, згідно з опитуваннями, приблизно 13 з них зможуть подолати електоральний бар'єр. Очолюють список "Лікуд" і "Єш Атід".

Експерти очікують, що явка, попри те, що день виборів в країні завжди є офіційним вихідним, виявиться нижче, ніж на останніх виборах рік тому, коли вона склала 71%. Частково це прогнозується через тривалу стурбованість населення з приводу коронавірусу та загальну втому виборців від політичної кризи.

Основним гравцем ізраїльської політичної арени залишається Біньямін Нетаньягу. Пост прем'єр-міністра він займає найдовше в історії Ізраїлю - з березня 2009 року, а до цього у 1996-99 роках.

Читайте також: Ізраїль першим у світі виходить із коронакризи - Нетаньягу

Політична криза в країні сталася у 2019 році. В Ізраїлі два роки поспіль тривали вибори, і завжди праві та ліві партії отримували в парламенті майже однакову кількість місць, що не давало можливості сформувати уряд. Вибори у квітні та вересні 2019 роки не прояснили ситуації ні для прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, ні для його опонентів, зазначає Інтерфакс.

У 2020 році прем'єр-міністр заявив, що після виборів він розділить владу з опонентом Бенні Ганцем. Кожен з кандидатів мав отримати керівну роль на період 18 місяців. Нетаньягу обіцяв залишити посаду після встановленого терміну, проте багато ізраїльтян не вірили йому. Тим часом урядова коаліція в Ізраїлі не змогла досягти згоди щодо держбюджету на 2021 рік, що автоматично призвело до розпуску парламенту.

Читайте також: Ізраїль помʼякшить правила вʼїзду для своїх громадян через вибори

Нескінченні вибори вже обійшлися країні в мільйони доларів, наразі робота парламенту фактично паралізована.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-