Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Пішов з життя Воллі Бунка. Пішов з життя Солдат

Пішов з життя Воллі Бунка. Пішов з життя Солдат

Блоги
Укрінформ
Людина яка в одному тілі об’єднала несамовите прагнення до Свободи таких трьох різних і водночас близьких народів – України, Канади, Нідерландів

Життя іноді включає такий калейдоскоп подій, важко уявити, куди тебе приведе наступний помах «Butterfly Effect», з якими ще людьми-титанами твоя доля збудує мости.

Та все з початку.

2015 рік. Несподівано для багатьох Нідерланди ініціюють наступного року Консультативний референдум щодо асоціації України і ЄС...

УКМЦ, по суті, прийняв цей виклик, і вже за місяць почав працювати наш кризовий офіс в Амстердамі, який мав миттєво реагувати на інформаційні виклики та представляти позицію України. В Нідерландах тоді перетнулись інтереси євроскептиків і євроінтеграторів, і температура кипіння цієї суміші весь час підтримувалася східним сусідом України.

Незважаючи на всі наші зусилля та зусилля всіх наших численних партнерів, голландці тоді проголосували проти Угоди про Асоціацію ЄС з Україною. На щастя, рішення референдуму за законом мали рекомендаційний характер, Уряд на той час eже ратифікував документ, тож ми все ще мали шанс переконати урядовців та парламентарів від денонсації доленосної для України Угоди.

В один з моїх приїздів до Амстердама, Василь Мирошниченко, який тоді очолював наше кризове представництво УКМЦ в Нідерландах, розповів цікаву історію, яка починалась з запитання «Яку націю голландці обожнюють більше за всіх?»

Відповіді були різні, від британців до данців, та ніхто з наших не відповів правильно. Тут хіба вгадаєш, що це Канада! Що поєднувало ці дві країни на протилежних берегах океану? Виявилось, саме канадська армія звільнила «країну тюльпанів» від нацистів у далекому 1944-му році.

Саме тоді в мене виникло слушне запитання, якщо Нідерланди звільняла канадська армія, скільки українських синів, нащадків першої хвилі еміграції, носило тоді військові мундири Збройних сил Канади? Іншими словами, скільки синів України полягло за свободу сьогоднішніх Нідерландів?

Ми розпочали пошук, опрацювали всі відкриті джерела, ми зв’язались зі всіма можливими архівами, ми знаходили в Канаді людей, які хоч чимось, на нашу думку, могли нам допомогти... Проходив місяць за місяцем... Прорив стався тільки після того, як ми залучили канадського історика українського походження Андрія Савчука, який протягом тривалого часу 24/7 опрацьовував військові архіви.

Вже згодом від Андрія ми отримали мапи всіх військових цвинтарів у Голландії де спочивали загиблі воїни.

І вже згодом наш фотограф зафільмував всі обеліски з українськими прізвищами.

Шок. По іншому і не скажеш. Не поодинокі воїни, а більше сотні українців поховані у голландській землі. Ця вражаюча цифра була співмірна нашим загиблим на Майдані, «Небесній сотні», яка віддала свої життя за свободу України, за підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Так народився проєкт «Три Нації – Одна Свобода!» #ThreeNationsOneFreedom

Та ми пішли ще далі. Ми поставили надмету знайти живого визволителя, щоби розказати світові його історію.

І сталося диво, знайшовся-таки один-однісінький... не просто живий, у свої 93 веселий та життєрадісний Wally, який виглядав так, наче він знову готовий був піти у бій, і не тільки за одну Голландію.

Воллі залишався справжнім сильним солдатом, й у свої роки легко отримав дозвіл лікарів на трансатлантичний переліт.

В Нідерландах Воллі всі просто носили на руках... — від нашої голландської знімальної групи до звичайних перехожих... всі хто бачив військову форму ветерана, у всіх на очах були сльози. Потім були сльози Воллі, коли він згадував своїх полеглих побратимів на канадському меморіальному кладовищі... Іван, Петро, Данило...

Далі була Україна, і передача військового досвіду нашим воїнам. І багато-багато любові.

А під час акції «Перша хвилина миру» 9 травня 2017 року про подвиг Воллі Бунки згадав у своєму виступі президент України Петро Порошенко.

Напевно не знаю, як особиста історія Wally вплинула на доленосне голосування Вищої палати Генеральних Штатів Нідерландів, та нескінченні коментарі любові й поваги до наших/канадських героїв від звичайних голландців під численними постами із відзнятими нами відео промовисто говорять самі за себе.

*  *  *

Почивай з Богом воїне, людина яка в одному тілі об’єднала несамовите прагнення до Свободи таких трьох різних і водночас близьких народів – України, Канади, Нідерландів.

Wally Bunka. 1924-2021.

Геннадій Курочка
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-