Грузинська опозиція оголосила про нову хвилю протестів

Грузинська опозиція оголосила про нову хвилю протестів

Укрінформ
Опозиція відновлює протестні акції після провалу переговорів з правлячою партією «Грузинська мрія».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Ехо Кавказу з посиланням на заяву одного з лідерів партії «Єдиний національний рух» Заала Удумашвілі за підсумками консультацій лідерів опозиції. 

«Грузинська мрія» відкрито заявила, що вона закриває двері для європейських партнерів і в цілому для Заходу. Опозиція зі свого боку була абсолютно конструктивною... Ми практично відмовилися від будь-яких вуличних протестів доти, поки не закінчаться переговори, оскільки ми вважали, що в «Грузинської мрії» переможе здоровий глузд. Від завтрашнього дня ми переходимо на абсолютно інший режим дій і на зовсім іншу хвилю. Наш план ... ми оголосимо завтра на Руставелі о 12 годин », - сказав Удумашвілі.

Як повідомлялося, президент Європейської ради Шарль Мішель після візиту до Тбілісі призначив Крістіана Даніельсона своїм особистим посланцем і посередником у діалозі політичних сил в Грузії. Після візиту прем'єра Грузії до Брюсселя на цьому тижні головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зазначив, що на правлячій «Грузинській мрії» лежить особлива відповідальність за те, щоб знайти вихід із кризи, і закликав грузинську опозицію повернутися до парламенту.

Читайте також: Політична криза в Грузії: від мрії до істерії – один крок

З 12 березня за посередництва представника глави Євроради Шарля Мішеля дипломата Крістіана Даніельсона члени правлячої «Грузинської мрії» і опозиції продовжували консультації для розв'язання політичної кризи, що розпочалася в країні після парламентських виборів восени 2020 року. Переговори тривали тиждень. Останній раунд напередодні тривав більше дев'яти годин. Вже після опівночі було оголошено, що сторони не зуміли дійти згоди. Учасники зустрічі не розкривають деталей переговорів із Данієльсоном. Відомо лише те, що обговорювався рамковий документ із шести пунктів, складений за безпосередньої участі Шарля Мішеля. Серед іншого на порядку значилися реформа виборчої та судової систем. Каменем спотикання виявилися два питання - призначення дострокових виборів, а також звільнення голови партії «Єдиний національний рух» Ніки Мелія і співвласника опозиційного телеканалу «Мтаварі» Георгія Руруа, яких опоненти влади вважають політичними в'язнями.

Фото: Zurab Kurtsikidze (EPA-EFE)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-