У США затвердили новітній тест для виявлення слідів COVID-19 в організмі

У США затвердили новітній тест для виявлення слідів COVID-19 в організмі

Укрінформ
Американський регулятор FDA затвердив новітній тест T-Detect COVID-19, який на клітинному рівні виявляє, чи заражалася раніше або хворіє зараз людина на коронавірус навіть за відсутності в крові антитіл.

Про це повідомив американський телеканал abc News, передає Укрінформ.

«Перший свого роду тест за допомогою Т-клітин організму для виявлення, чи був пацієнт інфікований раніше COVID-19, отримав терміновий дозвіл Управління контролю за продуктами та ліками (FDA)», - зауважується в повідомленні.

Як підкреслюється, це може докорінно змінити ситуацію у сфері діагностування (коли антитіла ще не з’явилися в крові), а також спостереження за перебігом коронавірусної хвороби. Крім того, це дозволить знаходити кращі рішення для інфікованих. До того ж нове тестування здатне бачити «відбитки» хвороби, навіть коли з часом антитіла в крові людини зникають.

Новий вид тестів T-Detect COVID-19 запущений біотехнологічною компанією Adaptive у співпраці з Microsoft. Він шукає унікальні ознаки вірусу в Т-клітинах, які можуть «запам'ятати» потрапляння вірусу в організм раніше. Як поясняють фахівці, Т-клітини, по суті, є «бранцями на передовій» імунної системи.

Читайте також: У Німеччині виявили перший випадок «комбівірусу»

Тест проводиться шляхом забору крові, з якої виділяється Т-клітинна ДНК. За допомогою штучного інтелекту Microsoft вона оцифровується, що дає можливість відобразити дані «масивного чорного ящика» імунної системи в комп’ютері.

Як повідомляв Укрінформ, американські вчені проводять широкі дослідження щодо отримання інформації про стан здоров’я людини на генному рівні. Зокрема, науковці компанії Nvidia та Гарвардського університету розробили набір інструментів машинного навчання під назвою AtacWorks, який суттєво скорочує час та витрати, необхідні для проведення рідкісних одноклітинних експериментів. Такий набір інструментів може здійснити аналіз цілого геному лише за пів години, що зазвичай триває трохи понад два дні у спеціалізованих лабораторіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-