Три події світу. Тріо для Шарля Мішеля, санкційний дуплет та повернення Дональда Трампа

Три події світу. Тріо для Шарля Мішеля, санкційний дуплет та повернення Дональда Трампа

Укрінформ
Одночасне запровадження Європейським Союзом та Сполученими Штатами санкцій проти Росії відкриває нові перспективи. 

Голова Європейської Ради Шарль Мішель здійснив візит половиною країн, які є членами Східного Партнерства. Грузію, Молдову та Україну об’єднує наявність угоди про асоціацію з Європейським Союзом, що стало додатковим імпульсом для візиту пана Мішеля. У Молдові він підтримав прагнення президента Майї Санду провести дочасні парламентські вибори (ситуація з розпуском парламенту в країні залишається неоднозначною), у Грузії – вирішив стати модератором перемовин між владою та опозицією на тлі потужної політичної кризи. В Україні Шарль Мішель не лише побував у зоні ООС, але і наголосив: «Україна – це Європа». Проте маємо визнати, що цей географічно очевидний факт всередині Європейського Союзу не знаходить належної підтримки. Наприкінці березня Європейська Рада планує обговорити зміну підходів у відносинах з Росією, і «тріо Асоціації» має спільно боротися за отримання більш чіткої перспективи членства у ЄС.

Одночасне запровадження Сполученими Штатами та Європейським Союзом санкцій проти Росії відкриває нову сторінку в історії трансатлантичного партнерства. Причина посилення санкційного тиску – переслідування Алєксєя Навального та застосування хімічної зброї. Доки у Росії продовжують використовувати отруту «Новічок» для замахів на ворогів Кремля, колективний Захід продовжує шукати можливості адекватної відповіді. Санкційний дуплет США та ЄС – очевидна гра з продовженням, адже використаний формат санкцій дозволяє у перспективі їх розширювати, що наповнює партнерство Вашингтону та Брюсселя новим змістом.

Фото: Bloomberg
Фото: Bloomberg

Дональд Трамп повернувся на політичну авансцену, взявши активну участь у Конференції консервативної політичної дії. Там він заперечив наявність планів створити нову політичну партію, пообіцявши зміцнювати Республіканську та боротися за реформування виборчої системи. 45-й президент США піддав гострій критиці свого наступника, наголосивши, що той поставив Америку на останнє місце. Проте Сенат США, де половину місць мають республіканці, з Трампом не погодився, підтримавши запропонований Джозефом Байденом пакет економічної допомоги обсягом у 1,9 трильйони доларів. Однак це не означає, що Дональд Трамп відмовиться від критики на адресу діючого глави держави – експрезидент використає власний досвід для загострення політичної боротьби. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-