Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Невдалий «жарт» і вакцина, як засіб гібридної війни

Невдалий «жарт» і вакцина, як засіб гібридної війни

Блоги
Укрінформ
Російська вакцина – не просто медичний препарат, а для Кремля – передовсім засіб впливу на міжнародну політику

У Кремлі заявили, що слова прем'єр-міністра Словаччини Ігоря Матовича про передачу Закарпаття в обмін на російську вакцину – не більше ніж жарт. Саме так прокоментував ситуацію довкола конфлікту прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, одночасно наголосивши, що Росія робить усе можливе, щоб задовольнити потреби в умовах всесвітнього дефіциту вакцин, маючи на увазі свій препарат "Спутник V". А в самій Словаччині вже обговорюють відмову від купівлі російської вакцини та намагаються владнати внутрішньополітичні проблеми, що виникли саме через закупівлю цього препарата.

Як відомо, під час радіоефіру словацький прем'єр І.Матович у відповідь на запитання – що його країна пообіцяла росіянам за надання вакцини від коронавірусу, відповів: "Закарпатську Україну". Такий “жарт” не залишився без уваги та викликав хвилю обурення. Безумовно, подібні висловлювання неприпустимі, тим паче для посадовця такого рівня. Суверенітет будь-якої держави не може стати темою для подібних “жартів”. Словаччина вже вибачилася за некоректні висловлювання свого прем’єра. Відповідні публічні заяви озвучили міністр закордонних справ і сам винуватець конфлікту – прем’єр-міністр І.Матович.

Ігор Матович
Ігор Матович

Та все ж, незалежно від мотивів, жанру або контексту, заяви глави словацького уряду, які безпосередньо зачіпають територіальну цілісність України, категорично неприйнятні й негативно впливають на дружню і добросусідську атмосферу українсько-словацьких відносин. Про це йдеться в коментарі МЗС України, на цьому наголосив й очільник відомства Д.Кулеба. "Такі жарти" звучать особливо образливо для українського народу в нинішніх умовах агресії РФ і тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим та частини Донбасу.

Через “Спутник V" Словаччина опинилася не лише у центрі скандалу, а й зіткнулася з політичною кризою, пов’язаною з російською вакциною. Вже з самого початку розмов про можливу поставку – чимало політиків Словаччини негативно оцінили подібну домовленість із Росією. Ситуація навіть призвела до політичної кризи в країні, зокрема через те, що дві політичні партії заявили про можливий вихід із правлячої коаліції. А словацький міністр закордонних справ Іван Корчок підкреслив, що закупівля російської вакцини ставить під сумнів позицію країни в ЄС і НАТО.

Прибуття російської вакцини в Угорщину
Прибуття російської вакцини в Угорщину

Як відомо, російська вакцина не має ліцензії на використання в межах Європейського Союзу, адже не пройшла всіх випробувань, а була схвалена до використання одразу після завершення другого етапу клінічних досліджень. Це суперечить загальноприйнятим протоколам проведення випробувань. Тому Угорщина, яка вже використовує цю вакцину, а тепер і Словаччина – діють всупереч узгодженій в межах Євросоюзу спільній програмі закупівель вакцин і щеплень.

В ЄС раніше повідомляли, що російські виробники не подавали заяви на ліцензування вакцини «Спутнік» у Європейському агентстві медикаментів.

Рішення про закупівлю російської вакцини голова уряду Словаччини ухвалив фактично таємно, не поставивши до відома ані партнерів по коаліції, ані президента країни, яка також гостро розкритикувала дії Матовича. За відсутності європейської ліцензії, в уряді скористалися нормою, що дозволяє в екстрених ситуаціях отримувати ліки за наказом голови МОЗ. До того ж, раніше Матович заявляв навіть про те, що у країні можна було б виробляти вакцину проти коронавірусу. На його думку, російський виробник прагне виготовити вакцину в тій країні, де її розповсюджує, додавши до цього й те, що для нього геополітичні інтереси вище інтересів людей. Згодом стало відомо, що Словаччина домовилася із Росією про закупівлю вакцини проти COVID-19 «Спутник V», а 1 березня до країни надійшло 200 тисяч доз та загалом очікується 2 мільйони доз вакцин «Спутник V».

Якщо раніше Матович не демонстрував ні проросійських, ні антиукраїнських поглядів, то тепер – завдяки своїм необдуманим висловлюванням та діям з лобіювання російської вакцини – він впевнено потрапляє до когорти симпатиків Росії. Чим завершиться уся ця ситуація та словацька політична криза загалом – поки не зрозуміло. Очевидно, що лише вибаченнями тут не обійдеться. І тут не варто забувати про вміння Кремля повертати “русло” у свій бік – перекручувати, уникати відповідальності, використовувати ситуацію на свою користь. Російська вакцина – не просто медичний препарат, а швидше – засіб впливу на міжнародну політику. Недарма ж міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок назвав російську вакцину засобом гібридної війни.

Росія вже намагалася налаштовувати на антиукраїнські дії Польщу та Угорщину, Румунію та Білорусь. Можливо, наступним пунктом своєї програми Москва бачить і Словаччину, адже російська мета – зруйнувати європейську єдність, створюючи додаткову напругу та протиставляючи їй свою силу.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-