У Парламентській асамблеї ОБСЄ закликають Мінськ звільнити політв’язнів

У Парламентській асамблеї ОБСЄ закликають Мінськ звільнити політв’язнів

Заява
Укрінформ
Керівництво загального комітету з питань демократії, прав людини й гуманітарних питань Парламентської асамблеї ОБСЄ закликало Білорусь звільнити політичних в’язнів.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідна спільна заява голови комітету Кіріакоса Хаджиянні (Кіпр), заступника голови комітету Майкла Георга Лінка (ФРН) та доповідача Карі Генріксен (Норвегія) оприлюднена на сайті ОБСЄ.

"Інформація, яку ми отримуємо з Білорусі, викликає тривогу. Білорусь повинна звільнити усіх тих, кого було затримано на сумнівних підставах, включаючи Ігоря Лосика, засновника та адміністратора Телеграм-каналу, якому загрожують роки тюремного ув’язнення просто за сприяння комунікації. Очевидно, що це не можна розглядати як "порушення громадського порядку”, про що заявляють органи влади", - зазрначив Хаджиянні.

Читайте також: Білоруські правозахисники заявляють, що у країні вже 220 політв’язнів

Своєю чергою Майкл Георг Лінк наголосив, що міжнародне співтовариство повинно притягати білоруську владу до відповідальності за порушення прав людини. "ОБСЄ та інші міжнародні організації повинні посилити тиск на владу в Мінську з метою дотримання нею зобов'язань щодо яких вона сама погодилася", - заявив Лінк.

Керівництво комітету ПА ОБСЄ також закликало уряд Білорусі прийняти представників міжнародних організацій для перевірки повідомлень про тортури арештованих учасників протестів.

Читайте також: У Білорусі біло-червоно-білий прапор хочуть віднести до екстремістської символіки

Як повідомляв Укрінформ, силовики затримали засновника опозиційного Телеграм-каналу "Білорусь головного мозку" Ігора Лосика, який є також консультантом із питань соцмереж Білоруської служби Радіо Свобода. Блогера обвинуватили у приготуванні до участі в масових заворушеннях. Покарання за цією статтею передбачає від трьох до восьми років ув'язнення.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Фото: TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-