Держдума РФ ухвалила закон про гарантії недоторканності експрезиденту

Держдума РФ ухвалила закон про гарантії недоторканності експрезиденту

Укрінформ
Держдума РФ ухвалила закон про гарантії недоторканності експрезиденту Росії і членам його родини.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.
Відповідно до закону, колишній президент не може бути притягнутий до кримінальної або адміністративної відповідальності, а також затриманий, заарештований, підданий обшуку, допиту або особистому огляду.
Недоторканність експрезидента поширюється на займані ним житлові і службові приміщення, транспорт, засоби зв'язку, документи і багаж, що належать йому, листування.
Порядок позбавлення експрезидента недоторканності приводиться у відповідність з нормами Конституції.
Згідно з документом, президент РФ, який припинив виконання повноважень, може бути позбавлений недоторканності Радою федерації тільки на підставі висунутого Держдумою обвинувачення в державній зраді або іншому тяжкому злочині. При цьому обвинувачення має бути підтверджене висновком Верховного суду РФ про наявність у діях експрезидента ознак злочину і висновком Конституційного суду РФ про дотримання встановленого порядку висування обвинувачення.
Рішення Держдуми про висунення обвинувачення і рішення Ради федерації про позбавлення недоторканності колишнього президента РФ мають бути ухвалені двома третинами голосів від загальної кількості відповідно сенаторів і депутатів Держдуми за ініціативи не менш як однієї третини депутатів Держдуми і за наявності висновку спеціальної комісії, утвореної Держдумою.
Рішення Ради федерації про позбавлення недоторканності експрезидента має бути ухвалене не пізніше, ніж у тримісячний термін після висунення Держдумою обвинувачення. Якщо в цей термін рішення Ради федерації не буде прийняте, обвинувачення вважається відхиленим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-