Недорогий антидепресант допомагає знизити ризик тяжкого перебігу COVID-19

Недорогий антидепресант допомагає знизити ризик тяжкого перебігу COVID-19

Дослідження
Укрінформ
Співробітники Медичної школи при Вашингтонському університеті в Сент-Луїсі з'ясували, що недорогий антидепресант допомагає знизити ризик тяжкого перебігу COVID-19 та уникнути госпіталізації.

Як передає Укрінформ, результати опубліковані в журналі JAMA.

Вчені провели подвійне сліпе рандомізоване контрольоване дослідження і з'ясували, що флувоксамін (аналогічний Прозаку антидепресант, агоніст σ1-рецепторів, селективний інгібітор зворотного захоплення серотоніну) допомагає знизити ризик тяжкого перебігу хвороби.

Дослідити флувоксамін, який застосовують для лікування депресії і обсесивно-компульсивного розладу, у контексті COVID-19 вирішили тому, що він має сильні протизапальні властивості: медики припустили, що препарат зможе запобігти цитокіновому шторму - потужній, а іноді смертельній запальній реакції імунної системи на коронавірус та інші патогени, цитує наукове видання Naked Science.
У дослідженні брали участь 152 дорослих американця (середній вік - 46 років; 109 з них були жінками) з підтвердженим методом полімеразної ланцюгової реакції коронавірусним захворюванням. На момент початку експерименту симптоми у них були легкими та трималися близько тижня.

Випробовуваних випадковим чином розподілили порівну на дві групи: перша протягом 15 днів приймала флувоксамін (по 50 міліграмів увечері в перший день, потім по 100 міліграмів двічі на день, а потім дозу збільшували до 100 міліграмів тричі на день), другій давали плацебо.

Як показали результати, ні у кого з 76 хворих у першій групі не спостерігалося погіршення стану (насичення киснем - 92% або нижче поряд з ускладненим диханням або розвитком пневмонії) порівняно з шістьма (8,3 відсотка) учасниками групи плацебо. При цьому четверо з них госпіталізували до лікарні на термін від чотирьох до 21 дня. Один пацієнт перебував на ШВЛ протягом 10 днів. Летальних випадків медики не зафіксували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-