ЄСПЛ більше не прийматиме запити від сторін конфлікту в Нагірному Карабаху

ЄСПЛ більше не прийматиме запити від сторін конфлікту в Нагірному Карабаху

Укрінформ
Європейський суд з прав людини більше не прийматиме запити від Вірменії та Азербайджану про вжиття тимчасових заходів на запобігання порушення прав людини у районі збройного конфлікту в Нагірному Карабаху.

Про це йдеться в заяві ЄСПЛ, передає власний кореспондент Укрінформу.

У Суді нагадали, що починаючи з 27 вересня Єреван і Баку внесли до ЄСПЛ декілька міждержавних запитів про застосування тимчасових заходів із забезпечення виконання Європейської конвенції з прав людини в регіоні збройного конфлікту, захисту цивільного населення, припинення обстрілів.

Реагуючи на це, у своїх рішеннях ЄСПЛ закликав усі сторони конфлікту, а також Туреччину утриматися від насильства проти цивільного населення, припинити бойові дії, забезпечити виконання зобов'язань у рамках Конвенції.

«За таких обставин Суд виявив, що питання, порушені у нових міждержавних запитах стосовно прав, гарантованих Конвенцією, вже порушувалися у раніше ухвалених рішеннях», - заявили у ЄСПЛ.

Таким чином, наголосили у ЄСПЛ, немає сенсу розглядати подальші вимоги із вжиття тимчасових заходів, які стосуються цього конфлікту.

У ЄСПЛ також повідомили про отримання багатьох запитів від родичів осіб, які захоплені у полон під час бойових дій у Нагірному Карабаху. Аналогічні запити також надійшли від урядів Вірменії й Азербайджану.

Суд вимагає від сторін надати інформацію про імена полонених, а також про умови поводження з ними, утримання та медичне забезпечення.

Читайте також: Вірменія та Азербайджан закидають одне одному обстріли населених пунктів

Як повідомлялося, Вірменія та Азербайджан 27 вересня почали бойові дії в Нагірному Карабаху, взаємно обвинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій і провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан і мобілізацію.

Бойові дії спровокували військові втрати з обох сторін і численні жертви серед мирного населення.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах спалахнув у 1988 році. Після шести років війни, у 1994 році був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", проте Азербайджан не визнав цього, заявивши, що цю територію окупувала Вірменія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-