ЄС назвав вирок правозахиснику Дмитрієву наступом на незалежні голоси в Росії

ЄС назвав вирок правозахиснику Дмитрієву наступом на незалежні голоси в Росії

Заява
Укрінформ
Європейський Союз засудив новий вирок російського суду у вигляді 13 років ув’язнення для правозахисника Юрія Дмитрієва та назвав його наступом на все громадянське суспільство та незалежні голоси в Росії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, оприлюдненій у середу на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз переконаний, що переслідування пана Дмитрієва було викликано його правозахисною роботою та його розслідуваннями політичних репресій радянського періоду. Цей беззмістовний та несправедливий вирок неминуче призведе до погіршення ситуації з правами людини, до урізання простору для громадянського суспільства та незалежних голосів в Росії», - зазначається в заяві.

Читайте також: Макрон назвав отруєння Навального замахом на вбивство

Речник ЄС назвав новий вирок Дмитрієву за надуманими звинуваченнями ще одним кричущим прикладом невиправданого та неприйнятного правового тиску на захисників прав людини в Росії, у порушення її міжнародних зобов’язань.

«Європейський Союз повторює, що пан Дмитрієв має бути звільнений негайно та безумовно. Враховуючи вік та стан здоров’я пана Дмитрієва в контексті пандемії коронавірусу, ми очікуємо, що він буде звільнений на гуманітарних підставах», - йдеться у заяві Євросоюзу.

Водночас у  Раді Європи сумніваються у справедливості судового вироку, винесеного Дмитрієву, заявила комісар Ради Європи Дуня Міятович, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Учора російського історика і правозахисника засудили до 13 років ув'язнення у колонії суворого режиму, що викликало серйозні сумніви відносно довіри до справедливості його покарання», - наголосила Міятович.

Читайте також: Засуджений у РФ історик Дмитрієв: У Сандармоху з'явиться ще один пам'ятний хрест

Як повідомляв Укрінформ, Юрій Дмитрієв є відомим публіцистом і дослідником політичних репресій у Карелії в період 1930-40-х років, трагічних подій навколо будівництва Біломорсько-Балтійського каналу, злочинів ГУЛАГу. Дмитрієва заарештували в грудні 2016 року за анонімним доносом і звинуватили у виготовленні дитячої порнографії. На захист правозахисника і проти надуманого обвинувачення виступили відомі громадські діячі та правозахисні організації Росії.

29 вересня поточного року верховний суд Карелії збільшив термін покарання, що був визначений судом першої інстанції у три роки шість місяців, до 13 років ув’язнення у колонії суворого режиму. До цього Дмитрієв вже провів більш як три роки у російській в’язниці. Жорстокий вирок російського суду за сфабрикованими звинуваченнями викликав бурхливу реакцію демократичної громадськості Росії, а також в Європі та у світі, де уважно стежать за розвитком подій навколо долі відомого правозахисника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-