Танцюристи, що перемогли силу тяжіння
Ансамбль Вірського в Анкарі не відпускали зі сцени
23.04.2019 15:37
Повна зала – на концерті українського ансамблю імені Вірського в рамках 36-го музичного фестивалю в Анкарі. Турецький глядач уже звик, що українські колективи завжди представляють неймовірні шоу – як за постановкою, так і за виконавським рівнем. На сцені – 60 танцівників, акомпанує танцюристам оркестр у складі 20 музикантів. Цією подією в турецький столиці завершився місяць української культури.

«Напевно, це якийсь механізм спеціальний в їхніх черевиках, чи на них дійсно в моменти стрибка не діє сила тяжіння?», – намагається випитати у мене сусідка ліворуч на ім’я Айше, яка прийшла на концерт із донькою. Обіцяю випитати секрет у самих танцівників.

«Жодних секретів. Ми щодня для цього тренуємося – з 10-ї до 17-ї. Ранок починається з уроку класичного танцю, далі заняття з танцювальної техніки, потім постановочна робота – відпрацьовуємо танці, виправляємо помилки. Якщо готуємося до гастролей, то проганяємо програму. Це наша робота. В цьому немає нічого надлюдського», – коментує особливості своєї роботи Максим Погребняк.

Він танцюють в ансамблі разом із дружиною Юлією, тут і познайомилися, їх з’єднав танець. «На сцені ми ніколи в парі не танцюємо, бо у нас різні категорії за зростом, але постійно разом, поруч одне від одного. Нас часто запитують, як це – постійно бути разом і не набридати одне одному. А нам здається, що й 24 годин мало», – посміхається Юлія Тягай.

Для нас ще на репетиції вони погодилися станцювати в парі.

У колективі, географія гастролей якого, без перебільшення, охоплює всю планету, дуже тепло відгукуються про турецьких глядачів. Кажуть, атмосфера завжди особлива.

«Турецький глядач – дуже емоційний та вдячний. Це не перші гастролі в Туреччині, не вперше ми й в Анкарі. Тут завжди приємно танцювати. Ми вдячні за таку можливість», – ділиться враженнями директор-розпорядник ансамблю Віктор Завадський.

Ця симпатія взаємна – організатори фестивалю пишаються, що ансамбль приїхав на запрошення.

«Насправді, давно мріяла запросити ансамбль імені Вірського до нас на фестиваль. Сама зараз дуже хвилююся. Ми дуже любимо цей стиль танців і українську культуру. Це завжди яскраво й незабутньо. Пишаюся, що приймаємо колектив такого масштабу», – розповіла організатор фестивалю пані Пинар Алпай Юксель.

Ансамбль відкрив концерт номером «Моя Україна», який танцювальними рухами та різними костюмами, традиційними для окремих регіонів України, демонструє регіональне різноманіття нашої Батьківщини.

Особливе захоплення глядача в першій частині концерту викликав циганський танок. Яскраві костюми, довгі спідниці, що летять у танці, вигини та випади, запальна музика.
У програмі концерту – 14 номерів, майже дві години з коротким антрактом. Серед них зовсім новий номер, вперше на сцені  – це танок «Калушари». Його виконує чоловіча частина колективу. В яскравих костюмах, оригінальних капелюхах із посохами. Танок знайомить глядачів із танцювальною культурою древніх румунських, молдавських, болгарських, сербських танцівників, які вміли створювати враження польоту. Колись вважалося, що основні рухи танцю калушари взяли з танців фей та природних рухів коней. Як розповіли артисти, постановка нового номера триває кілька тижнів. Стільки йде лише на технічні моменти, а далі репетиції – чим більше, тим краще.
Танком «Калушари» закрили першу частину. Далі – кілька мелодій, без участі танцівників, виконав оркестр ансамблю.

«У нас дуже широкий репертуар. Звичайно, передусім, – це супровід ансамблю. Але є й класичний репертуар. Ми маємо й самостійні гастролі, зокрема буваємо в Іспанії, Німеччині, Франції. Головне в таких концертах – бути одним цілим із балетом, аби музика звучала єдиним цілим із тим, що відбувається на сцені», – розповідають про свою роботу музиканти.

В антракті за кулісами метушня, а в холі діляться враженнями глядачі.

«Ці танці уособлюють українську культуру. Ми пишаємося цим ансамблем. Дуже гарні, яскраві костюми. Є дещо схоже навіть із турецькими народними танцями. Мій чоловік – турок і він не може повірити в те, що хлопці на сцені всі ці па, польоти, перекидання роблять виключно завдяки своїй силі та натренованості. А дівчата – очей не відірвати: грація, техніка, така сила в таких тендітних і чарівних танцівницях», – розповідає про свої враженнями Наталя, представниця української громади в Анкарі.
«Сьогоднішнє шоу – чудове. Мені дуже сподобалися народні костюми, дуже красиві. Мені особливо сподобався гопак у виконанні чоловіків, я вперше бачу такі рухи, це дуже оригінально. Слава Україні!», – вихваляє танцюристів у холі концертної зали турецький глядач Емре.
Друга частина концерту захоплює не менше за першу. Справжньою містерією видається танок «Вишивальниці», коли танцюристки ніби снують різноманітними нитками і створюють неповторну картину.
Після дівчат на сцену виходять завзяті моряки.

Закриває концертну програму «Гопак», його поставив ще Павло Вірський у 30-40-х роках минулого сторіччя. Але актуальність, краса танцю – вражають досі.

Глядачі аплодують стоячи і не відпускають танцюристів. Ті знову й знову повертаються на сцену, виконують найбільш вражаючі стрибки, від чого глядачі махають танцівникам, шлють повітряні поцілунки, плескають ще сильніше.

Коли куліси все ж таки закривають і глядачі розходяться, на сцену – подякувати танцівникам – йде посол України в Анкарі Андрій Сибіга. Саме за організації посольства в квітні в Анкарі пройшов місяць української культури. Концерт ансамблю імені Вірського став заключним і одним із найяскравіших його подій.

 «Ви не лише підкорили місцеву публіку, ви прославили нашу Батьківщину. Ви перевищили всі очікування. Як ви все це легко, природно, органічно... Дві години без зупину. Браво! Сподіваюся, що ще приїдете, будемо дуже раді. Мені аж самому так захотілося стати частиною ансамблю, хіба візьмете мене трембіти носити», – дякує танцівникам і жартує посол. Після двогодинного концерту учасники колективу посміхаються, ніби й не було того навантаження.

Дві години натхненної роботи на сцені, дві години захоплення в залі минули. Танцюристи складають костюми, вночі вже їхати в аеропорт.

«Всіх до третьої чекаю в холі, автобус вже о 3-й відбуває в аеропорт, маєте це врахувати. Жодних затримок! І ще раз повторюю, о третій ночі», – наголошує керівник.

Для учасників ансамблю імені Вірського напружений графік – це звична справа.

«У нас дуже насичений графік, це не просто, але воно того вартує. Прекрасний глядач. Прекрасне місце. Люди розуміють тут нашу культуру, попри те, що ми на різних материках. Дивишся зі сцени в очі, наповнені цікавістю та захопленням, – і це додає наснаги. Крім того, ми дуже добре усвідомлюємо, що є носіями давньої й дуже гарної культури українського танцю, відчуваємо цей зв'язок із давніми традиціями з моменту відкриття куліс і до моменту закриття», – розповідає Заслужена артистка України Тетяна Жимська, яка в концерті виконала сольну партію Подоляночки в танку із такою ж назвою.

«Так що там, є в них у черевиках пружини, ви запитали?», – все ніяк не заспокоїться моя сусідка, яку я зустрічаю біля кафе, на виході з концертної зали. «Черевики перевірила – немає», – жартую. «Ну, тоді це просто диво з див! Вони перемогли гравітацію», – резюмує Айше.

Напевно так і є, але перемогли вони скоріше не гравітацію, а власні фізичний біль та фізичні обмеження людського організму, аби світ зміг відчути справжню магію – магію українського танцю.

Ольга Будник, Анкара

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-