Угорська політична еліта схильна до небезпечного

Угорська політична еліта схильна до небезпечного "пошуку третього шляху" - експерт

Укрінформ
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і його партія Fidesz схильні до небезпечного «пошуку третього шляху» в демократичному розвитку, що проявляється і в безстрокових заходах, вжитих під час боротьби з коронавірусною інфекцією.

Таку думку висловив в інтерв'ю Укрінформу латвійський експерт Алекс Григор'євс, який спілкувався з Орбаном ще на початку його політичного злету.

«Важливо, що угорські проблеми добре видно з Європи і Європою усвідомлюються. Зрозуміло, що нинішня система, вибудувана в Угорщині Орбаном та його партією, не цілком демократична. І як будь-яка недемократія, в разі різких соціальних потрясінь, невдоволення це все обрушиться - і буде повернення до демократичних норм », - вважає Григор'євс.

Також, на його думку, Угорщина схильна до такого негативного явища як «пошук третього шляху», в сенсі її відмінності від решти демократичного світу. Водночас обґрунтування окремішності шукається в архаїчному минулому.

Читайте також: У Латвії останні олігархи втратили вплив на владу - експерт

«Ось нещодавно всі сміялися над словами Путіна, що Росія переможе коронавірус так само, як колись перемогла половців і печенігів. А між тим, печеніги в Угорщині - теж постійна тема для обговорення. Як саме печеніги, від яких, начебто, походять угорці, знайшли нову батьківщину в Центральній Європі. Виходячи з чого, в угорців нібито не така доля, як у інших європейців, і їм потрібен «третій шлях», - зазначає експерт.

Григор'євс вважає, що це дуже небезпечний елемент ментальності і небезпечніша теорія, але «попри всю небезпеку, шлях ймовірно неминучий - цим потрібно перехворіти, і це потрібно долати».

В кінці березня парламент Угорщини проголосував за подовження надзвичайного стану в країні і надав прем'єр-міністру Віктору Орбану додаткові повноваження для боротьби з коронавірусом. Цей закон надає уряду країни право прямих управлінських рішень, яке не обмежено в часі, і передбачає кримінальну відповідальність за поширення дезінформації або хибної інформації, яка "підриває зусилля уряду в захисті здоров'я громадян".

Даний закон викликав неоднозначні оцінки політичних сил в самій Угорщині і критику з боку Європейських інституцій, а також ряду країн Євросоюзу, в тому числі Латвії.

Алекс Григор'євс - відомий латвійський аналітик і громадський організатор, який працював в різних міжнародних організаціях. З 1996-го по 2013-й рік він представляв американський National Democratic Institute, в Україні, Росії, Азербайджані, Молдові. Після цього був керівником напряму «Євразія» в Development Transformations (Вашингтон). З 2016 року і дотепер Григор'євс - заступник керівника центру Балтійсько-Чорноморський Альянс. Григор'євс робив інтерв'ю з Віктором Орбаном в 1989 році, коли у того починався політичний злет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-