Панди, інші зоомешканці й карантин. У Берліні відкрили зоопарки

Панди, інші зоомешканці й карантин. У Берліні відкрили зоопарки

Укрінформ
В історії берлінських зоосадів були і епідемії, й війни, і поділ на «арійських» та інших тварин

Спалах COVID-19 боляче вдарив по світових зоосадах. Ні, до пандемії серед тварин і птахів не дійшло (хочеться сподіватися), але зоопарки були змушені закритися на карантин і, як і багато закладів, несуть величезні втрати.

У Берліні зоопарків аж два – Zoo Berlin і Tierpark Berlin. Ви знаєте скільки коштує утримання майже 30 тисяч їхніх мешканців? 140 тисяч євро! На день!

Зрозуміло, що адміністрація цих зоопарків сподівалася на те, що столична влада дозволить їм відкритися якомога раніше, розробила план заходів мінімізації можливостей інфікування. Влада ввійшла у становище, тим більше, що місця в зоопарках вистачає для того, щоб можна було уникати натовпу (зараз у міських парках і то більше людей).

Після 6-тижневого карантину, введеного 17 березня, зоопарки Берліна відкрилися 28 квітня, хоча й з обмеженнями: залишаються закритими всі внутрішні приміщення, включно зі знаменитим «Акваріумом», не проводяться демонстраційні годування молодняка, дітям заборонений вхід на ігровий майданчик тощо.

Авторка відправилася в Zoo Berlin у день відкриття. Потрапити вдалося завдяки наявності журналістського посвідчення, до того ж заздалегідь акредитувавшись. Квиток коштує 16 євро для дорослого і 8 євро для дітей: «Ми просто не можемо дозволити собі знизити зараз ціни! Ми й так зазнаємо великих втрат, а нам тварин годувати!», – виправдовуються в адміністрації зоопарку.

Придбати квиток наразі можна лише онлайн, на конкретну дату та в конкретний проміжок часу – до або після обіду. Протягом дня в Zoo Berlin, площа якого становить 65 тис. кв.м., може побувати до 2 тисяч відвідувачів, у Tierpark Berlin, площа якого сягає 185 кв.м., – 3 тисячі.

Скрізь – нагадування тримати дистанцію, 1,5 метра. Але народу в зазвичай людному зоосаду так небагато, що зробити це дуже легко. Людей із захистом обличчя майже немає, але це і не є обов’язковим у Берліні. 

КОРОЛІВСЬКИЙ ЗООПАРК 

Zoo Berlin – перший з відкритих у Німеччині й дев'ятий – у світі. Сьогодні – один із кращих. Він уже переживав за свою понад 175-річну історію й епідемії, і нестачу засобів існування.

Відкрився цей зоосад 1 серпня 1844 року за часів короля Фрідріха Вільгельма IV, який передав йому фазанів і кілька тварин. Буквально з перших днів відвідувачів дивували двома перуанськими ламами, п'ятьма кенгуру, парою мавп, дюжиною гірських козлів і трьома ведмедями – всього близько ста видами тварин і птахів. Але перші роки були дуже складними.

Влітку спекотного 1846-го сталася епідемія, яка вбила багато екзотичних вихованців. Рік потому, який видався голодним через сувору зиму та неврожай, у зоопарк не ходили просто через те, що у людей не було грошей, щоб витрачати їх на такі розваги. Адміністрація вдалася до промоційної акції – пропонувала в неділю ввечері незаможнім родинам придбати вхідний квиток за пів ціни. Тож у перші роки зоопарку доводилося буквально виживати.

Утім ентузіасти-зоологи не покладали рук, поповнювали колекцію, при цьому намагаючись «виховувати» відвідувачів, які через варварське ставлення, а то й просто через невігластво спричинили загибель не одного і не двох екзотів.

У 1854-му для хижаків – левів, тигрів і гепардів – побудували опалюваний вольєр, у 1869 році – вольєри для антилоп, слонів, страусів, фламінго, щоб тварини перестали замерзати взимку.

Того ж 1869-го з’явилися відомі ворота «Елефантентор» із 27-тонними кам’яними слонами, в китайському стилі, візитна картка Zoo Berlin до сьогодні. (Ворота було зруйновано під час Другої світової війни, але відновлено в 1984 році).

Вже наприкінці 1880-х фонд тварин зрівнявся з фондом більш старого лондонського зоопарку. А в 1913 році був побудований Акваріум.

Але не тільки рідкісних тварин виставляли в цьому зоопарку. Чимало роззяв приваблював атракціон «Völkerschauen» – «Погляд на народи», який практикувався аж до 1930 року. Здивованим німцям демонстрували «дикунів» – ескімосів, лапландців, аборигенів із Вогненної Землі… За націонал-соціалізму людей уже не показували, проте розділили тварин на німецьких і «решту». У «справжніх арійців» і тварини мали бути «справжніми».

Під час бомбардувань у Другій світовій війні Zoo зазнав страшних ушкоджень. Попри евакуацію в 1943 році, з 3715 тварин вижили лише 91, серед яких два леви, дві гієни, азійський слон, бегемот, один шимпанзе, один чорнодзьобий лелека, один китоглав тощо. Відбудувати переважну частину зоопарку вдалося до 1956 року. З того часу додавали нові вольєри, приміщення для мавп, птахів, ведмедів, хижаків з окремою спорудою для звірів, що ведуть нічний спосіб життя. Почали розводити рідкісні або вимираючі види тварин.

Сьогодні у Zoo Berlin мешкають понад 17 тис. тварин трохи менше 1500 видів – це одна з найбільш повних колекцій видів у світі. 

ПАНДИ І ПАНДЕМІЯ 

Справжніми зірками зоопарку стали гігантські панди – дійсно рідкісна тварина, яка в дикій природі мешкає лише в Китаї.

Першим «пандо-послом» Китаю у Німеччині став Бао Бао 1978 року народження. Попри всі намагання селекціонерів і експерименти зі штучного осіменіння із самкою Ян Ян, потомства він не залишив. Бао Бао помер 22 серпня 2012 року, переживши подругу на 5 років і ставши найстарішою пандою в зоопарках світу.

У 2017 році Китай з великою помпою передав Берліну нову пару бамбукових ведмедів – Ме Мен і Цзяо Цін. Для них збудували новий павільйон із вольєром. Обійшлася ця нерухомість у 10 млн євро. А в останній день літа минулого року збулася мрія зоологів – Мен Мен (що з китайської перекладається «Мрія») принесла чорно-біле потомство. До того ж, одразу двох ведмедиків! У панд, які й у дикій природі дуже неохоче розмножуються, а в неволі й зовсім не бажають цього робити, таке трапляється дуже рідко. До того ж, уперше в зоопарку Німеччини на світ з’явилися малюки панди.

Зоопарк організував «панда-блог».

І за тим, як зростають брати Піт і Пауль (які, до речі, дарма що імена отримали не китайські, є, за законом, власністю КНР), спостерігає весь Берлін.

Окремим щасливчикам повезло і вони встигли побачити, як малюків годують, як вони граються.

Карантин доступ до панд закрив. Зараз побачити бамбукових ведмедів неможливо. Так само, як і багато інших тварин. 

ТВАРИНИ У ХОЛОДНІЙ ВІЙНІ 

Tierpark – Парк тварин – у іншій частині Берліна вважається найбільшим ландшафтним зоопарком Європи.

Щоправда, тварин тут менше – близько 10 тисяч понад 850 видів.

Чому взагалі вийшло так, що в одному місті, за світовими мірками не такому вже й великому – 3,8 млн мешканців, цілих 2 зоопарки?

Причина в політиці. Після розділення Берліна на Західний і Східний Zoo Berlin опинився в зоні окупації західних союзників. НДРівська влада не могла дозволити того, щоб у її столиці не було зоосаду. Ну й виділила в 1955 році величезну територію, змагаючись із західноберлінським конкурентом.

Після падіння Берлінського муру та возз'єднання Німеччини обидва зоосади об’єдналися під єдиним керівництвом.

Змагання більше немає. Просто Tierpark об’єктивно багато в чому «програє» Zoo Berlin. У 1990-х були розмови про те, щоб закрити Tierpark взагалі, але вирішили цього не робити. Навпаки, провели там реновації. Наразі обидва зоосади доповнюють один одного. Так, саме Tierpark є зараз місцем проведення більшості наукових програм. Зокрема, в останні роки зоопарк прославився успішною програмою розведення слонів. Це також один із небагатьох зоосадів у Західній Європі, де утримують великі стада копитних, включаючи деякі вимираючі види. Дирекція намагається запровадити нові атракції з метою збільшити кількість відвідувачів. Поки марно.

Щороку Tierpark відвідують близько 2,6 мільйона чоловік. Zoo Berlin – понад 3,3 мільйона. Багато з них – туристи. Коли обидва берлінські зоопарки зможуть вийти на докризовий рівень відвідуваності й доходності, сказати дуже важко.

Ольга Танасійчук, Берлін

Фото та відео автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-